Peste 40% dintre români cred în existenţa extratereştrilor și de asemenea că aceștia deja au intrat în contact cu pământenii. Din aceștia, mai ales bărbații și persoanele cu vârsta peste 55 de ani consideră că specia umană va avea numai de câştigat de pe urmă relaţiilor cu fiinţe de pe alte planete, în timp ce tinerii sunt însă mai sceptici privind existenţa altor fiinţe inteligente în Univers.
În ceea ce priveşte felul în care a luat naştere Universul, 40% dintre locuitorii României, Bulgariei, Croației, Serbiei și Sloveniei cred că lumea în care trăim a fost creată în urma fenomentului numit în ştiinţă “Big-Bang”, în timp ce 36% cred că Universul a fost creat de o divinitate. Comparativ cu alte ţări balcanice, în România există un procent mult mai mare de oameni care cred în teoria creaţionistă.
În mod surprinzător, peste 60% dintre locuitorii țărilor mai sus amintite spun că nu și-ar dori să trăiască o viață veșnică, chiar dacă ar fi posibil.
Cea mai mare curiozitate a românilor este „Ce se întâmplă după ce murim?". Aceeaşi curiozitate îi stăpânește și pe 20% dintre respondenţii bulgari, croaţi, şi sloveni, în timp ce sârbii sunt mai puţin interesaţi de ceea ce se poate întâmpla după moarte, fiind mai debrabă curioşi să afle „Care este sensul vieţii?". La aceeaşi întrebare, respondenţii români cu vârste peste 45 de ani, consideră că este mai important să afle dacă există alte forme de viaţă inteligentă în Univers, iar tinerii de până în 24 de ani sunt mai interesaţi sa afle cum putem călători în timp, în comparaţie cu respondenţii din alte categorii de vârstă.
Studiul a fost implementat de compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, în intervalul august – septembrie 2011, pe eşantioane reprezentative la nivel naţional pentru populaţia de peste 18 ani, rezidenţi în mediul urban din România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Slovenia.