Ultimele teste de stres organizate de Banca Austriei, pe care le-a numit ‘armonizate în mare măsură’ cu cele realizate de UE, au arătat că o rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) pentru principalele şase bănci austriece va ajunge la 7,4% la sfârşitul lui 2012, într-un scenariu de stres, faţă de 9,5% la sfârşitul lui 2012, într-un scenariu, de bază şi 8,5% la sfârşitul lui 2010.

Expunerea combinată a sectorului bancar austriac la Grecia, Irlanda şi Portugalia era de 6 miliarde de euro la sfârşitul lui 2010.

‘Expunerea băncilor austriece la ţările din zona euro care se confruntă cu un risc mai ridicat este comparativ scăzută … şi a continuat să scadă în ultimul an. Totuşi, incertitudinile actuale privind mediul internaţional continuă să reprezinte o provocare formidabilă pentru sectorul bancar intern’, se arată în raportul semianual prezentat marţi de Andreas Ittner, director executiv la Banca Naţională a Austriei.

Banca Centrală a Austriei a anunţat că ar putea fi întărit suplimentar capitalul instituţiilor de creditare austriece ţinând cont de capitalizarea mai ridicată a grupurilor bancare internaţionale comparabile iar unele bănci vor trebui să achite ajutorul primit de la stat în timpul crizei financiare.

‘Din acest motiv, băncile ar trebui să folosească profitabilitatea mai ridicată în primul rând pentru a-şi majora rata de adecvare a capitalului. Băncile austriece au înregistrat un nivel record scăzut al ratei consolidate de adecvare a capitalului în trimestrul trei din 2008 dar de atunci s-a îmbunătăţit cu 2,7 puncte procentuale, la 10% la sfârşitul lui 2010’, a anunţat OeNB.

Principalele bănci austriece sunt: Bank Austria UniCredit, Raiffeisen Bank International, Erste Group Bank, Oesterreichische Volksbanken, BAWAG P.S.K. şi banca naţionalizată Hypo Group Alpe Adria.

SURSA: Agerpres