”Împreună cu reexporturile, volumul este de 173 mil. dolari, cu un excedent al balanţei comerciale de 49 mil. dolari faţă de Mexic. În context, principalul obiectiv al misiunii economice în Mexic este generarea de investiţii reciproce”, a spus ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care se află în Mexic pentru promovarae industriei navale din România.
Potrivit oficialului, interesul partenerilor mexicani este ”unul crescut”, punctele atractive pentru posibilii investitori fiind un nivel de impozit competitiv (16% în ISR), precum şi poziţia geografică strategică pentru a intra în Europa de Est, mai ales în Rusia, una dintre cele mai mari pieţe din regiune.
De asemenea, o componentă determinantă a creşterii schimburilor comerciale o reprezintă acţiunile de cooperare în producţia de componente auto şi explorarea rezervelor de petrol între operatori economici români şi mexicani.
Pentru a crește investiţiile în ambele sensuri, Guvernul României intenţionează privatizarea activităţilor în sectoarele de energie electrică, gaz, cărbune, căi ferate, industria aeronautică, industria de apărare şi minerale neferoase.