La Crevedia, oamenii rămași fără case nici nu vor să audă să stea în containere. Ei au primit vineri locuințe temporare. Este vorba de niște containere, unde să stea până când casele le vor fi reconstruite.

Localnicii sunt supărați însă extrem de tare pe autorități. Ei nu cred în promisiunile venite că locuințele lor vor fi refăcute.

Cei din Crevedia nu vor să locuiască în containere

Un astfel de român nemulțumit este Constantin Gavrilescu din Crevedia. El primit un container pe post de casă de la autorități. Nu vrea, însă, să locuiască în el.

„Nu, am spus-o și o repet, în acele locuințe modulare să locuiască ei, eu vreau să locuiesc în căsuța mea până la restul vieții, atât cât mi-a rămas, că e clar că Dumnezeu m-a iubit și pe mine și pe soție. Gândiți-vă că vine iarna, gândiți-vă că vine timpul rece, vor începe ploile”, a declarat acesta, pentru Digi24.

Termen de două luni pentru refacerea locuințelor

Locuitorul din Crevedia a susținut că autoritățile au dat ca termen două luni de zile. Atunci ar urma să aibă loc evenimentul de inaugurare al noii locuințe. Nu crede însă că acest lucru se va și întâmpla.

Nici familia Iliescu, formată din 10 membri, situația nu este mai bună. Aceștia au primit 4 containere unde să doarmă.

„Asta este, ne mulțumim cu ce avem. Ne vom acomoda, vom încerca să supraviețuim în ele până o să reușim. Poate cu ajutorul lui Dumnezeu o să rezolvăm situația și până în primăvară să ne apucăm și noi de construcția noastră”, a spus un membru al familiei Iliescu.

Zeci de case afectate de exploziile de la Crevedia

Containerele au fost cumpărate de autorități cu bani de la rezervele de stat. Dumitru Rîicu, director general al Rezervei de Stat, a explicat ce există în aceste containere. Au un aragaz și o butelie, care evident trebuie încărcată. Mai dispun și de o baie separată, care e compartimentată în două.

„La bărbați și pentru femei, toaletă, duș, spune Dumitru Rîicu, director general al Rezervei de Stat.

La Crevedia, 6 case sunt distruse în totalitate după explozii. Un număr de alte 77 au fost afectate de bucățile de cisterne, devenite proiectile, care au ajuns și la 2 kilometri distanță de epicentrul exploziilor.

Ajutoare de la Guvern pentru victime

Guvern a oferit după această tragedie o serie de ajutoare. Însoțitorii victimelor care au fost transferate în străinătate vor primi o indemnizație de 2.000 euro/lună. Aceeași sumă va fi primită și de însoţitorii răniților tratați în România. Suma lunară de 1.500 lei va fi acordată persoanelor rănite, care au fost între timp spitalizate şi externate.

Statul oferă și o indemnizație prin care dorește să le sprijine pe victimele singure și familiile cu locuinţe/gospodării/bunuri afectate de explozii. Pentru aceștia ajutoarele vor varia între 1.500 lei şi 10.000 lei. Ajutoarele de urgență vor depinde aici de gradul de afectare a bunurilor.