Radu Crăciun: „Beneficiarii vor rămâne nu cu o pensie publică mică, ci foarte mică”

Ultimile informații cu privire la modificarea legii pensiilor private au ridicat importante semne de întrebare, în societate, despre modul în care plata contribuțiilor de la pilonul II o să se realizeze în viitor. Pilonul II este pensia obligatorie administrată privat de către companii din domeniu. Din contribuțiile pe care fiecare angajat le plătește din salariul său brut către Casa Națională de Pensii, 3,75% merg automat către pilonul II.

La momentul actual, în caz de pensionare, un contribuabil are doar două opțiuni pentru a-și retrage banii de la pilonul II: să-i primească eșalonat, pe parcursul a maxim 5 ani sau să opteze pentru primirea întregii sume. 

Guvernul lucrează în prezent la modificarea acestui sistem, de pensii din pilonul II, iar printre propuneri găsim interzicerea plății integrale a contribuțiilor sau modificarea perioadei de timp. Radu Crăciun, președintele BCR Pensii și al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a declarat pentru Profit următoarele: „Când pilonul II a fost creat el a fost gândit ca un vehicul complementar pensiei publice. Pensia la pilonul II derivă din contribuția la asigurări sociale. Cele două contribuții sunt îngemănate. Asta face ca și în momentul în care plățile vor fi făcute, cred eu, logic ar fi tot o plată îngemănată a acestor bani. Când îți primești pensia de la pilonul I în aceeași lună să primești în completare pensia la pilonul II.”

În pilonul I intră mai puțini bani

În acest moment contribuțiile românilor la pilonul II sunt minore. Totuși, există și cazuri în care anumiți angajați de la noi din țară au reușit să strângă, datorită salariilor ridicate, sute de mii de euro la pilonul II. O preocupare principală pentru fondurile private de pensii este și sustenabilitatea acestui sistem, iar aici sunt mai mulți factori ce trebuie luați în calcul. 

Unul dintre ei ține de diminuarea progresivă a veniturilor asigurate din pensie. Din cauza schimbărilor demografice din România, specialiștii alarmează că dacă la momentul actual pensia este cam jumătate din salariul pe care angajatul îl avea în trecut, dar peste 30, 40 de ani, s-ar putea ajunge doar la o treime. Astfel, veniturile din pilonul I ale unui viitor pensionar ar putea fi mult mai mici decât sunt în prezent. Dacă milioane de români o să ceară plata integrală a contribuțiilor lor de la pilonul II când vor ajunge la pensie s-ar putea ajunge la o incapacitate de plată. 

„Prin faptul că o parte din banii virați la Casa Națională de Pensii sunt introduși în pilonul II, în pilonul I intră mai puțini bani. Pensia publică pilon II va fi mai mică, dar contribuția de la pilonul II va fi cu supramăsură diferența lipsă din pensia publică. Aceasta este problema. Odată ce plătești o dată toți banii, beneficiarii vor rămâne nu cu o pensie publică mică, ci foarte mică”, explica Radu Crăciun

Un alt factor important ține și de contribuția obligatorie pe care o avem la pilonul II. Dacă ea va crește în următorii ani (deocamdată se dorește o creștere de doar 1%), se vor strânge și mai mulți bani la pilonul II. Randamentul mediu al fondurilor de pensii anul trecut a fost de 5,9%, informează APAPR.  

În acest context, pilonul II va ajunge să reprezinte o sursă mai importantă de venit pentru viitorii pensionari, motiv pentru care se dorește eliminarea plății într-o singură tranșă. Totodată, se dorește și creșterea intervalului de timp, de la 5 ani cu până la peste 10 ani, conform unor informații vehiculate în presă.