O echipă de experţi de la FMI a ajuns la Kiev săptămâna trecută pentru a evalua situaţia economică a Ucrainei şi a discuta un posibil program de împrumut. Noul Guvern de la Kiev a anunţat că are nevoie urgentă de lichidităţi pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

'Din câte ştiu, discuţiile de la Kiev au făcut progrese şi a avut loc un schimb fructuos de puncte de vedere', a declarat Gerry Rice, adăugând că misiunea va reveni în scurt timp la Washington, posibil vineri, pentru a-şi prezenta concluziile către conducerea instituţiei financiare internaţionale.

Anterior, ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a declarat că Ucraina intenţionează să primească de la FMI fonduri în valoare de 15 miliarde de dolari pe o perioadă de doi ani şi jumătate, adăugând că, în cel mai optimist scenariu, Ucraina va primi bani de la FMI abia în luna aprilie.

Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Cu ocazia ultimei sale vizite la Kiev, care a avut loc la finele anului trecut, o misiune a FMI a cerut din nou Ucrainei să majoreze preţurile la energie şi să introducă un curs de schimb flexibil pentru hrivna.

SURSA: Agerpres