Recent, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu spunea că au apărut mai multe firme în domeniul panificaţiei şi că datele pe trei luni arată bine. Potrivit statisticii Registrului Comerţului, însă, numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 şi 1071, pentru care se aplică TVA de 9%, este de 10.633, în prezent, în timp ce, la data de 1 septembrie a anului trecut, era de 10.837.
"Răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pîine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafaţă", a spus Petrescu, precizând că se va analiza o eventuală extindere a cotei reduse şi pentru alte sectoare alimentare, cum ar fi carnea.

Diminuarea TVA la pîine este o măsură temporară care trebuie să demonstreze că are efecte benefice privind combaterea evaziunii fiscale. Unul dintre indicatorii, luaţi în calcul de la început de guvern şi invocat apoi atât de premierul Victor Ponta, cât şi de ministrul Petrescu, este creşterea numărului de firme care se vor înregistra ca plătitoare de TVA din zona panificaţiei. Evaziunea din acest sector este evaluată la 70%, pierderile la buget fiind aproximate la jumătate de miliard de lei.

FMI nu a agreat reducerea TVA, al cărei impact bugetar a fost prognozat de Finanţe la 350 milioane lei pentru 2014. La momentul introducerii cotei de 9%, guvernul a crescut accizele pentru a compensa golul de încasări. Reprezentanţii FMI au spus că măsura va fi analizată şi, în cazul în care nu are succes, se va renunţa la ea.

„Din septembrie 2013, am redus temporar TVA pentru produsele de panificaţie la 9% şi am identificat măsuri în domeniul accizelor care să compenseze deficitul bugetar. Am iniţiat o analiză de impact a măsurii şi vom oferi datele cerute privind plăţile de TVA, inclusiv numărul de plătitori de TVA înregistraţi în acest sector pentru a evalua progresele în procesul de conformare la plată. În 2014, vom evalua eficienţa măsurii şi vom decide dacă se va aplica permanent. Vom pregăti o strategie pentru reformarea taxelor pe proprietate şi un nou sistem de evaluare care va introduce principiul folosinţei, dar care să se axeze pe proprietar ca principal contribuabil”, arată Minsiterul de Finanţe în Memorandumul cu FMI din primăvară, la capitolul politica fiscală în 2014.

Acordul cu FMI este, în prezent, "staţionar", după cum s-a exprimat guvernatorul Mugur Isărescu. În primăvară, guvernul a suspendat acordul, după ce echipa FMI nu a considerat credibile cifrele prezentate de guvern privind impactul scăderii CAS.

Pe de altă parte, industria de panificaţie apreciază măsura, mai ales că marjele de profit în domeniu sunt, de regulă, mici.