City Insurance, cea mai mare firmă de asigurări din România potrivit datelor raportate la ASF , a stabilit un record absolut pentru piața din România.

Compania a surprins pe toată lumea raportând vânzări de 54 de milioane de lei(peste 12 milioane de euro) pe zona de asigurări de sănătate, desi este cvasiinexistentă cu astfel de produse în portofoliile brokerilor.

Supriza majoră este însă că, așa cum au arătat pentru Capital mai multe surse, această sumă provine din încheierea unui singur contract, ceea ce îl transformă în cea mai scumpă asigurare din istoria pieței. Deși nu există statistici clare, mai mulți specialiști contactați de Capital au arătat că nu știu de vreun contract a cărui valoare să se apropie de această sumă. Prin comparație, asigurarea avioanelor Tarom, care acoperă daune de până la 750 de milioane de euro, a costat doar 1,5 milioane de dolari.

Din informațiile Capital, este vorba despre o asigurare vândută angajaților unei companii sau unei instituții de stat. Este foarte probabil, spun sursele Capital, ca acest contract să fi fost încheiat în afara României, având în vedere că City a recâștigat recent dreptul de a subscrie pe piața din Italia, acolo unde a avut o lungă tradiție, până să fie acuzată de fapte de corupție. City a reușit să își demonstreze nevinovăția și să își recapete dreptul de a vinde asigurări în Italia. De asemenea, City are o prezență destul de importantă și pe piața din Grecia, acolo unde vinde în principal RCA. O altă variantă ar fi ca polița să fie fost făcută pentrru angajații unei companii mari de stat, din România, cum ar fi Romgaz sau Transgaz, de exemplu. O a atreia variantă ar fi ca acest contract să fie un contract de reasigurare, având în vedere că City a tot raportat sume importante din reasigurări. În 2017, de exemplu, din această zonă a încasat prime de aproape 29 de milioane de lei, potrivit propriilor raportări.

De altfel, City Insurance a reușit să crească până pe prima poziție în topul primelor brute subscrise bazându-se aproape exclusive pe RCA.

În 2018, se pare, însă, că și-a diversificat portofoliul în condițiile în care, conform datelor ASF, are doar 80% din prime din RCA. Restul provenind mai ales din asigurări property, asigurări de garanții, asigurări de călătorie și, mai nou, această poliță de sănătate.

City Insurance este controlată, potrivit datelor de acționariat, de către Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. După ce s-a aflat sub plan de redresare pentru că nu îndeplinea condițiile de solvabilitate, firma a anunțat o tranzacție iminentă cu un cetățean elvețian care urma să preia pachetul majoritar de acțiuni. Între timp, fără ca acest lucru să fie făcut public, tranzacția a căzut. În prezent, după cum arată unele surse, firma se află în negocieri pentru vânzare cu alte entități interesate. Una dintre condițiile puse de potențialii cumpărători ar fi tocmai diversificarea portofoliului, prin reducerea ponderii RCA.