„Nu am prevăzut bugete pentru așa ceva. Există cheltuieli mai importante”. 

Este răspunsul clasic pe care primarii îl dau  atunci când vine vorba despre asigurarea clădirilor pe care le au în patrimoniu. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că legea obligă primăriile, ca și populația, să își asigure împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren toate clădirile pe care le au în proprietate. 

Anul ăsta, însă, a fost mai rău ca niciodată. 

” Sunt foarte foarte puține primării care și-au asigurat clădirile. Este pentru prima dată când pur și simplu nu au inclus în bugete bani pentru asigurarea obligatorie. este foarte riscant pentru comunități, pentru că vorbim despre mii de clădiri, inclusiv din zone care au mai fost afectate de inundații”, e explicat, la solicitarea Capital, Nicoleta radu Neacșu, directorul PAID, societatea care emite asigurările obligatorii de locuință. 

Paradoxal, potrivit legii, cei care aplică amenzi de 500 de lei celor care nu și-au asigurat locuința sunt tocmai primarii. 
Toți proprietarii din România sunt obligați să își asigure locuințele. Polița obligatorie, emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), costă 20 de euro pe an și acoperă daune de până la 20.000 de euro. Riscurile asigurate sunt cutremurul, inundațiile și alunecările de teren.