Nimeni nu se aștepta ca România să piardă primul meci de la Mondialele din acest an din Japonia. Nu doar înfrângerea, ci și diferența de scor și de joc a dezamăgit pe toată lumea. Fetele noastre au pierdut categoric, 16-31 și și-au periclitat serios șansele de calificare.

Noul ministru al Sportului, Ionuț Stroe, este uluit de evoluția slabă a fetelor care plecaseră în Asia cu obiectivul de a câștiga o medalie. „Este greu de găsit cuvinte în aceste momente, toată lumea vorbește despre acest rezultat ca despre cea mai drastică înfrângere suferită în ultimii ani”, spune Ionuț Stroe, într-o reacție exclusivă pentru capital.ro.

Thomas Ryde, încapabil să intervină

Selecționerul Thomas Ryde, adus să salveze România, deși nu mai antrenase pe nimeni de mult timp, a fost incapabil să reacționeze. Cel poreclit Somnorilă nu a cerut time-out în momentele cheie ale jocului, când trebuia să le trezească pe fete. România a fost dezastruoasă în apărare și foarte slabă în atac. Acum și calificarea este pusă în pericol. Din această grupă se califică mai departe primele trei echipe. Ungaria pare din altă galaxie, iar după înfrângerea cu Spania mai sperăm la o victorie cu Muntenegru. În mod normal, Senegal și Kazahstan nu ar trebui să ne pună probleme chiar dacă suntem într-o formă groaznică.

„Este un prim meci, poate caă fetele au nevoie de timp să se acomodeze, probabil contează mult și absența celor patru tricolore de la Corona Brașov, lăsate acasă în urma acelei anchete de dopaj. Însă, ceea ce cred, este că fetele, în acest moment, au mare nevoie de încurajare și de susținere. Trebuie să le oferim sprijinul nostru necondiționat”, spune, optimist, noul ministru.

Totuși, după această înfrângere se pune întrebarea dacă șeful Federației, Alexandru Dedu va pleca. Întregul management este dezastruos, iar selecția este pusă și pe seama lui. Singura jucătoare care s-a ridicat la nivelul așteptărilor a fost Cristina Neagu, revenită după o accidentare gravă. Messi din handbal a fost și pe placul ministrului Ionuț Stroe care încă mai speră la revenirea tricolorelor.

„Să nu uităm că România este singura ţară prezentă la fiecare ediție a Mondialului de handbal feminin. Să salutăm revenirea și evoluția Cristinei Neagu și repet, să fim încrezători în fetele noastre. Știu că toată lumea vorbește acum că au scăzut șansele de calificare la turneul preolimpic, că teoretic, vom ajunge să depindem de altii, că vom sta la maâna unor criterii de calificare, a unor calcule, însa repet, sunt alaături de fete sși asa cum am spus când am preluat mandatul de ministru voi fi suporterul nr. 1 al tuturor sportivilor români’, a mai spus Ionuț Stroe.