În cadrul podcastului EVZ Play, postat joi pe canalul de Youtube EVZ Capital, Robert Turcescu, Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră au discutat despre unul dintre cele mai umilitoare episoade din relaţia României cu Uniunea Europeană (UE), respectiv opoziția unui singur stat privind aderarea țării noastre la zona de liberă circulație din Europa.

Un episod care dă apă la moară euro-scepticilor şi care naşte frustrare în rândul românilor pentru că ni se confirmă statutul de „cetățeni europeni de mâna a doua”.

Din această cauză au început să apară propuneri de boicotare a firmelor austriece care activează în România şi au început să fie trimise mesaje dure cancelarului Austriei, dar există și un plan B! Dacă România va şti să profite de situația actuală, am putea beneficia în curând de o oportunitate pentru realizarea unui proiect mult mai mare decăt intrarea în Spațiul Schengen. Despre toate aceste aspecte au vorbit Robert Turcescu, Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră joi, 8 decembrie 2022.

De ce nu va adera România la Spațiul Schengen?

Octavian Hoandră a atras atenția asupra faptului că el scrie de ani de zile, de dinainte de  a începe pandemia provocată de coronavirus, că „suntem sclavii Europei pentru că așa ne-au tratat întotdeauna”, iar „acum e continuarea a ce suportăm noi din era fanariotă. Așa ne-am comportat noi, așa ne-au tratat.”

„Parcă văd cu ochii minții scena de la 1817 când domnitorul nostru, Brâncoveanu, și familia lui, ambasadorii marii Europe creștine, au fost tăiați. Așa se întâmplă și acum, popularii europeni (PPE nr.) au distrus Europa. Unul nu zice că nu este corect ce se întâmplă. Am hotărât că ne supunem unor reguli în Europa, iar conform lor, avem dreptul să intrăm (în Schengen n.r.).

Sunt convins că Germania, Franța, Suedia și Olanda și-au dat acordul tacit. Pentru că ei nu primesc ordine direct de la Putin, deși continuă să cumpere gaz, petrol, să facă comerț. Tot ce ni se vinde nouă sunt niște povești, și cu Ucraina, și cu Rusia. Este imposibil ca 20 și ceva de țări din Europa să asculte de ordinul lui Putin.

Acesta este ordinul lui Putin dat unui dominion rusesc în inima Europei, Austria. Aici a ajuns Europa, să nu-și mai recunoască propriile reguli. Ce rost mai are Uniunea Europeană când nu poate să-și respecte propriile reguli de aderare la Spațiul Schengen?”, a declarat, joi, Octavian Hoandră.

„Astăzi trebuie să dea ochii cu realitatea. În UE există țări de rang 1, fostele mari imperii, fie că vorbim de Franța, Germania sau Austria. Există gușterii, cum suntem noi, de la care trebuie luată forță de muncă, la fel cum se făcea pe vremea marilor imperii. Nu vreau să fiu populist, dar am un sentiment de mare frustrare. Pe undeva mă bucur.

Chiar dacă îl conving pe austriac să voteze să intrăm în Schengen, umilința din ultimele 48 de ore… Cerșetorii Europei am ajuns. Să te duci cu ministru de Interne, ambasador, ministru de Externe, președinte, cerșind. Cerșind ce? Le-am cerut doar să respecte regulile și să recunoască că putem intra în Schengen. Dar așa o umilință… asta nu se va uita”, a adăugat Robert Turcescu.

Octavian Hoandră i-a reamintit că îndurăm această umilință de ani de zile. „Toți își pun cravată și se duc la Bruxelles să câștige un ban pe demnitatea pierdută a României. Aceștia sunt profitorii UE”, a mai spus acesta.

Planul B pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen

Bogdan Comaroni a adus în centrul atenției informațiile care au apărut în presa internațională, potrivit cărora România ar putea intra în Spațiul Schengen în două etape, inițial pe cale aeriană, apoi pe cale terestră.

„Aud pe tot felul de sursă că apare varianta aia pe care o vorbeam acum o lună prin care o să se propună un Schengen pe din două, etapizat. Să fie un Schengen la aeroporturi și să rămână cel de la frontiere. Aveam informațiile acestea amândoi (Comaroni și Hoandră nr.) că de fapt o să fie un fel de frecție, o să ne bage în Schengen întâi cu aeroporturilor. Nu e o intrare în Schengen pentru că pe noi ne doare cel mai tare partea cu transportatorii.

Și acum pot să mă urc în avion și să zbor fără nicio treabă. Spre asta se merge, să fie o împăcare, Austria să spună că intrăm în etape, că de la 1 ianuarie intrăm în partea aeriană și din martie, aprilie, mai, să fie și partea terestră, cu noi condiții. Va fi un nou MCV băgat dacă vom suprasecuriza granițele. După ce se schimbă președinția, vor veni și suedezii, vor vrea și ei ceva. Se va impune o comisie de control, ca la MCV”, a explicat Bogdan Comaroni.

„Aș face un calcul: câți bani pierde România din cauza deciziei Austriei și aș înainta Comisiei o notă de plată”, a adăugat Octavian Hoandră.

Refuzul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen

Referitor la refuzul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen, Bogdan Comaroni este ferm convins că totul este o chestie electorală.

„E a doua mare fentă. Prima fentă este cea cu migrația, care a fost demontată, iar acum apare a doua fentă: cea cu securitatea alimentară. Partea pe care merge toată presă, că el are alegeri, cancelarul e pe locul trei. Ceea ce face cancelarul a trecut de barierele mediatice, poporul votant din Austria este imposibil să nu fi aflat că cancelarul riscă să-și prăbușească țara.

Retorica cum că din cauza alegerilor face asta și că este singur împotriva țării lui este clar că este o fentă. Omul respectă niște ordine de sus. Nu sunt numai ordinele Rusiei. Nu vorbim de lipsa de reacție pe care o au țările occidentale. Ar trebui scoasă regula asta cu dreptul de veto”, a spus el.

„Dacă scoți dreptul de veto statele mici sunt castrate definitiv. Statelor mari le-ar conveni să nu existe dreptul de veto. Ai noștri nu au „balls” pentru a folosi dreptul de veto”, a afirmat Robert Turcescu.

„Aș fi de acord să fie băgat dreptul de veto atunci când decizia afectează țări. Dar niciodată acest veto să nu fie folosit ca instrument de șantaj într-o decizie. Austria îndeplinește clar niște ordine care vin de afară, superioare. De data asta, convine acest fapt cu Schengenul și Rusiei, și Statelor Unite.

De acolo și tăcerea partenerului strategic, care ar fi avut altfel motive ca UE și în zona spațiului NATO, lângă granița cu Rusia, să nu existe motive de război hibrid în care populațiile de la granițe să fie întoarse printr-o reacție anti-europeană, eurosceptică”, a adăugat Bogdan Comaroni.