Gigantul Rockefeller este prezent pe piaţa românească prin intermediul fondului de investiţii Europa Capital, a cărui pachet majoritar de acţiuni l-a cumpărat în octombrie 2010. Investitorii au intrat în parteneriat cu dezvoltatorul RPF Developement, controlat tot de acţionari americani, alături de care construiesc două ansambluri rezidenţiale: Vitan Residence 2, amplasat în apropierea staţiei de metrou Mihai Bravu, şi Tineretului Park Residence, dezvoltat pe un teren de 6.000 mp cu deschidere la parcul Tineretului.

Cei doi parteneri au finalizat primele 241 de apartamente din Vitan Residence 2, din care au vândut 237 de unităţi, şi au ajuns la stadiul de finisaje cu primul bloc din Tineretului Park, din care a vândut 65% dintr-un total de 95 de apartamente.

„Am început să vindem în Tineretului cu 1.250 euro/mp construit, plus TVA, iar în ultimele şase luni am crescut preţul la 1.430 euro/mp, pe fondul cererii şi al amplasamentului. Al doilea bloc îl vom începe când îl vom finaliza pe primul“, a declarat pentru Capital Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development. Proiectul va cuprinde trei blocuri similare.

Cei doi parteneri vor să demareze în decurs de două săptămâni a treia etapă de dezvoltare a Vitan Residence 2, care va cuprinde 83 de apartamente, urmată de o ultimă fază cu 208 unităţi locative.

„Acum lucrăm la autorizarea încă unui proiect, dar nu vă pot spune încă amplasamentul“, spune Kurthy. Investitorii mai deţin un teren în Vatra Luminoasă, pretabil pentru 250 de locuinţe.

În primăvara anului trecut, Europa Emerging Europe, vehiculul investiţional prin intermediul căruia Europa Capital operează în regiune, a ajuns la sfârşitul perioadei de investiţii, dată până la care managerii fondului au reuşit să plaseze 130 mil. euro din suma de 164 mil. euro atrasă de la acţionari, aproximativ jumătate fiind absorbită de piaţa românească.

Administratorii fondului şi-au rezervat banii necesari finalizării proiectelor începute şi au la dispoziţie o perioadă de doi ani în care acestea trebuie terminate şi vândute. Cu alte cuvinte, în această perioadă, cei doi parteneri trebuie să construiască şi să vândă proiectele rezidenţiale începute, la care se adaugă un parc industrial în Turda, aflat în portofoliul Europa Capital.