Grupul parlamentar PSD, în frunte cu deputatul Florin Iordache, a pregătit o lege, pe ascuns, în favoarea rechinilor imobiliari. Mai exact, în programul Camerei Deputaților, din data de 8 octombrie, a fost strecurată o notă privind adoptarea tacită, a propunerii legislative pentru abrogarea articolului care prevede infracțiuni pedepsite cu închisoare, din legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții fără autorizație, celor care execută lucrări de construcții fără autorizație. 

În expunerea de motive, semnată de 10 parlamentari PSD, este precizat că inițiativa legislativă își propune abrogarea articolului care se referă la infracțiuni pedepsite cu închisoare, dat fiind că legea prevede sancțiuni cu contravenții într-un cuantum menit să descurajeze demararea unor lucrări fără autorizație  de construire.
Pe motiv că pe rolul instanțelor de judecată se află câteva mii de dosare care privesc executarea unor lucrări fără autorizație, dar în proporție de 99% se sancționează cu o simplă amendă, parlamentarii PSD consideră că această inițiativă are rolul de a decongestiona activitatea instanțelor, cât și acela de a nu mai fi nevoie ca pentru fiecare autorizație care a expirat de câteva zile, funcționarii de la Inspectoratul de Stat în Construcții, să nu mai fie nevoit să depună plângeri penale.

„Pe rolul instanțelor de află dosare pentru anumite situații, a expirat de câteva zile o autorizație de construcție care avea ca termen doi ani, pentru că lucrările au continuatm, autoritățile locale sau persoanele fizice au dosar penal deschis de inspectorii ISC. Se cunoaște că termenul de aprobare a unei noi autorizații durează, în cel mai bun caz 30 zile, dar în practică s-a demonstrat că poate dura și câteva luni”, potrivit exepunerii de motive publicată de revista Capital. 

Un alt motiv pentru care pregătește o lege privind eliminarea închisorii în cazul proiectelor de construcții sau reabilitatea clădirilor, fără autorizație, este faptul că zeci de construcții monument din întrega țară se prăbușesc lunar, iar proprietarii nu pot face nici măcar îmbunătățiri la fațade din cauza faptului că autorizațiile pentru astfel de lucrări pot dura și ani de zile până să fie aprobate. 

 

 
 

În perioada următoare, Primăria Capitalei pregătește un amplu proiect de reabilitare și modernizare a clădirilor aflate în Centrul Vechi.