Motivul pentru care Nicușor Dan nu a confirmat discuția cu Trump
În cadrul celui mai nou episod al podcastului ”Hai LIVE cu Turcescu”, cunoscutul jurnalist i-a avut ca parteneri de discuție pe profesorul Ștefan Popescu și pe jurnalistul Mirel Curea.
Dialogul dintre aceștia a pornit de la discuția telefonică dintre Nicușor Dan și omologul său american, Donald Trump. Cei doi șefi de stat au purtat o discuție în care au vorbit despre Ucraina, despre parteneriatul strategic și despre alte teme importante.
Ulterior, atunci când Nicușor Dan a fost întrebat de către jurnaliști despre această convorbire, acesta a declarat că nu confirmă dialogul cu Trump, dar nici nu-l infirmă.
În context, jurnalistul Robert Turcescu l-a întrebat pe interlocutorul său care este motivul pentru care Nicușor Dan a ales un astfel de răspuns și, mai ales, dacă a existat acest apel între cei doi.
Profesorul Ștefan Popescu a explicat că, probabil, se așteaptă fie o comunicare oficială pe site-ul Casei Albe, al Departamentului de Stat sau al Ambasadei Statelor Unite, fie nu s-a convenit încă să se emită un comunicat în urma convorbirii telefonice.
El a remarcat că o astfel de situație este atipică, subliniind că, de regulă, orice convorbire telefonică între oficiali se face publică, neexistând motive pentru a nu publica informații despre aceasta. A adăugat că, în mod normal, dacă o astfel de discuție nu ar fi avut loc, Ambasada SUA ar fi reacționat imediat pentru a lămuri situația.
”Păi probabil așteaptă fie o comunicare pe site-ul Casei Albe a departamentului de stat a ambasadei, fie nu s-a convenit să se dea un comunicat după această convorbire telefonică.
(…) Este atipic, mai ales că orice convorbire, atunci când o ai, n-ai de ce să nu o publici, dar sunt două lucruri aici – nu vi cu așa ceva dacă nu ar fi existat pentru că ambasada imediat ar fi intervenit (…)
Unele semnale au fost date, nu aș spune ale unei normalizări, dar ale recunoașterii victoriei (…) nu se mai pune problema recunoașterii având un ambasador desemnat și un comunicat al lui Trump că îl trimit în România ș.a.m.d.
Chiar acel mesaj sec al, dar profesionist, pe site-ul Ambasadei SUA reprezintă un mesaj că ”aștept să lucrez cu titularul”, spune profesorul Ștefan Popescu.

România, prinsă într-o confruntare ideologică
Discutând în continuare despre Statele Unite ale Americii, jurnalistul Mirel Curea a precizat că nu se așteptat ca relația dintre SUA și România să se răcească.
Profesorul Ștefan Popescu a spus, în acest context, printre altele, că România a avut neșansa să fie prinsă între SUA și Franța, între două confruntări ideologice diferite.
Acesta a mai spus că Franța are obsesia puterii, căutând să ocupe parțial.
”A existat și această neșansă a României ca noi să fim prinși în această confruntare ideologică – pentru că există între SUA, pe de o parte noua administrație, și ceea ce reprezintă Franța, establishment-ul de la Bruxelles.
Și Franța caută să ocupe parțial pentru că are această obsesie a puterii, chiar dacă nu mai are resursele, dar speră să ocupe parțial responsabilități, rol, loc ocupat de SUA pentru că îi interesează foarte mult acest lucru, este în fibra lor.
Franța nu a făcut niciodată doliu imperiului spre deosebire de britanici”, spune profesorul Ștefan Popescu.
Întregul podcast poate fi vizualizat mai jos.