Idealul politic nu este ideal
În ediția de luni, 19 mai, a podcastului ”Hai LIVE cu Turcescu”, cunoscutul jurnalist i-a avut ca participanți la discuție pe doi colegi de breaslă – Dan Andronic și Mirel Curea.
Cei trei au discutat despre rezultatul alegerilor prezidențiale din acest an, în urma cărora a ieșit învingător Nicușor Dan.
Jurnalistul Dan Andronic a afirmat că nu este vorba despre îndrăgostirea de unul dintre candidații la alegerile prezidențiale, ci mai degrabă despre atașamentul față de un ideal, subliniind că idealul politic nu este, în general, un ideal autentic.
El a susținut că, dacă cineva dorește cu adevărat să schimbe societatea, ar trebui să se orienteze către alte proiecte și să încerce transformarea reală a societății, nu doar prin alegerea unei persoane la Cotroceni sau la Palatul Victoria.
Acesta a mai argumentat că, odată ajunși în aceste funcții, politicienii ajung să fie condiționați de alte interese și se ocupă de lucruri diferite față de cele promise. În opinia sa, lipsa unei societăți civile autentice este rezultatul acestui tip de atitudine.
”Eu nu spun din perspectiva că te-ai îndrăgostit de el ca persoană, ci te-ai îndrăgostit de un ideal. Idealul politic nu este, în general, un ideal.
Dacă vrei într-adevăr să schimbi o societate, că de la asta am plecat, hai să ne alegem alte proiecte, hai să încercă, cu adevărat, să schimbăm societatea, nu punându-l pe unul la Cotroceni sau la Palatul Victoria.
Pentru că se dovedește că odată ajuns acolo are alte condiționări, se ocupă cu totul de altceva.
Acum că nouă ne lipsește societatea civilă în mod real este din cauza acestui tip de atitudine”, spune jurnalistul Dan Andronic.

Ce lipsește societății românești?
Dan Andronic a susținut că societatea are nevoie, în general, de lideri, însă a criticat tendința românilor de a-l considera pe președintele de la Cotroceni drept unicul lider, ceea ce, în opinia sa, este greșit, deoarece acestuia i se atribuie speranțe pe care nu le poate împlini.
El a subliniat că educația democratică ar trebui să-i ofere cetățeanului capacitatea de a-i spune liderului „nu” atunci când este cazul.
De asemenea, a atras atenția asupra faptului că în societatea românească nu mai funcționează mecanismul de „check and balances”, adică acel sistem prin care instituțiile se controlează reciproc pentru a menține echilibrul democratic.
În opinia sa, aceasta este problema reală, nu lipsa votului, întrucât oamenii participă la alegeri.
”Societatea, în general, are nevoie de niște lideri. Noi, de fiecare dată, ne alegem liderul ca fiind ocupantul de la Cotroceni, ceea ce nu este în regulă pentru că-l investești cu atâtea speranțe cât nu poate să ducă.
(…) Educația democratică, până la urmă, ar trebui să te ducă să-i spună: ”Prietene, nu”. (…) Construim scenarii naive, oamenii le cred și nu le spunem, de fapt, un lucru care este de o realitatea cutremurătoare.
În societatea românească, de fapt, nu mai funcționează check and balances, cum spun americanii. Adică acel cerc în interiorul puterii în care fiecare instituție o controlează pe cealaltă, având grijă să nu sară dintr-un cadru democratic.
Asta ne lipsește, nu votul. Votul îl avem. Uite, oamenii vin la vot”, continuă Dan Andronic.
Întregul podcast poate fi vizualizat în clipul de mai jos.