Jurnalistul Ion Cristoiu a vizitat de 8 ori Rusia, atât pe vremea URSS cât și după căderea comunismului. Rușii sunt un popor aparte, iar marea greșeală a Occidentului și mai ales a americanilor este că nu cunosc în profunzime sufletul slav, opinează invitatul.

„Putin vrea să rămână în istoria Rusiei la fel ca Petru cel Mare”

„Dacă Putin intră în istoria Rusiei, în manuale, el poate să și demisioneze. Putin e țar, nu dictator. Țarii erau autocrați. Vrea să rămână în istoria Rusiei la fel ca Petru cel Mare sau Ecaterina cea Mare că a adus Crimeea, că a adus Rusia ca mare putere. E posibil ca după asta să cedeze puterea”, a completat invitatul.

Pentru mulți ruși Putin e omul providențial. Sursa: kremlin.ru

O altă problemă pe care Vestul o minimalizează este că rușii percep tot ce vine din Occident ca fiind oricum foarte scump, deci sancțiunile economice nu vor acționa atât de profund cum s-a anticipat.

Cristoiu: Ucraina e terenul de box dintre America și Rusia

Cunoscutul jurnalist a identificat adevăratul război din spatele ușilor închise, care în opinia sa se referă la jocul prin care Rusia încearcă să detroneze SUA de pe poziția sa dominantă, de la nivelul căreia a dirijat ultimele conflicte armate mondiale, ca Serbia, Irak sau Afganistan.

Sursa: Dreamstime

„La ora actuală, în spatele rușilor fără se afirme, e trei sferturi de planetă deranjată de americani. E un război în care ucraina e terenul de box dintre America și Rusia. Acum se stabilește cine e șeful lumii. Foarte multe țări, China, India nu își exprimă sprijinul pentru ruși pentru că e o agresiune militară. (…) Rușii nu au aruncat în joc tot armamentul modern.

„E încercarea Rusiei de a reveni la masa marilor puteri și un efort al Americii de a rămâne singură la masă”

Ion Cristoiu estimează că Ucraina e de fapt un pretext pentru ca SUA să aducă Rusia la ordine, care și ea la rândul ei vrea să revină în prim plan. „Avem de-a face cu un război între Rusia și Statele Unite ale Americii pentru o reașezare după 30 de ani. În Războiul Rece avem o învingătoare, care apoi s-a manifestat ca o învingătoare. A fost agresiunea NATO contra Serbiei, invadarea Irakului, tot cu un pretext, a fost Afganistanul. Încetul cu încetul Rusia a găsit un personal care încearcă să-i readucă măreția pierdută prin căderea URSS.

Un război indirect între Rusia și America a fost în Siria. Apoi rușii au făcut o alianță cu Turcia. Avem de-a face acum cu un conflict fățiș. E încercarea Rusiei de a reveni la masa marilor puteri de unde a fost scoasă în 1990, și un efort al Americii de a rămâne singură la masă. Rusia trebuie învinsă de Ucraina. Ambasadorul Kuzmin a spus un adevăr”, a conchis Cristoiu.

Podcastul complet poate fi vizionat aici: