Acordul dintre SUA și UE privind reducerea dependenței gazelor rusești, la un pas de aprobare. Se va întâmpla vineri, 25 martie

Pentru ca Uniunea Europeană să nu mai depindă de gazul de la Moscova, este nevoie de un acord prin care Statele Unite ale Americii să asigure necesarul energetic pentru statele europene. Acest lucru s-ar putea face prin gaz lichefiat și hidrogen.

Pe acest fond, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden a declarat că un astfel de acord va fi anunțat în cursul zilei de vineri, scrie Bloomberg, care adaugă că o sursă apropiată situației a precizat că acest acord prevede asigurarea aprovizionării cu gaz natural și hidrogen din SUA pentru Europa.

”O prioritate majoră atât pentru președinte, cât și pentru aliații săi europeni este reducerea dependenței europene de gazul rusesc, cu o foaie de parcurs pentru a face asta – ce pași trebuie făcuți, cu ce pot contribui Statele Unite, ce trebuie să facă Europa”, a fost declarația lui Jake Sullivan, consilierului pentru securitate națională a președintelui SUA.

Sursele de aprovizionare cu gaz trebuie diversificate

Totodată, consilierul mai spune că aprovizionarea cu gaz trebuie diversificată în Uniunea Europeană și, de asemenea, a precizat că SUA vor căuta modalități de a crește aprovizionare cu Gaz Natural Lichefiat.

De cealaltă parte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyes a declarat că blocul comunitar are ca obiectiv aprovizionare suplimentară cu gaze pentru următorii doi ani.

Amintim că Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Uniunea Europeană, importurile ajungând la 40%.

În cursul zilei de miercuri, Comisia Europeană a adoptat un proiect prin care cere țărilor să se asigure că depozitele de gaz vor fi 80% pline înainte de iarna viitoare și 90% pline în următorii ani. Comisia Europeană a mai cerut ca statele europene să facă achiziții comune de gaz.

Prețurile petrolului și gazelor naturale au explodat

Preţurile angro ale gazelor pe pieţele din Marea Britanie şi Olanda au crescut puternic la închiderea de miercuri, după ce Rusia a declarat că va începe să vândă gaze către ţări ”neprietenoase” în ruble, în timp ce Uniunea Europeană a propus o legislaţie privind nivelurile minime de stocare a gazelor, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Creşterea preţurilor a survenit după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va începe să vândă gaze către ţările ”neprietenoase” în ruble, preţul britanic pentru livrarea în ziua următoare crescând cu 11,8% pentru a încheia ziua la 246,00 pence pe unitate termică, în timp ce preţul pentru iarna 2022 a crescut cu 11% până la 264,01 pence/unitate termică.

Pe piaţa olandeză de gaze, preţul aferent contractului pe o lună a fost cu 14,1% mai mare şi a închis la 113,00 euro pe megawatt oră (MWh), în timp ce preţul contractului pentru trimestrul al doilea a crescut cu 15,3%, până la 113,00 euro/MWh.

„Rusia va continua, bineînţeles, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele şi preţurile… fixate în contractele încheiate anterior. Modificările vor afecta doar moneda de plată, care va fi schimbată în ruble ruseşti”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu miniştrii de rang înalt.