Gazdele podcastului HAI România, jurnaliștii EVZ Robert Turcescu și Dan Andronic, alături de istoricul Florian Bichir și de colonelul (R) Tudor Păcuraru, au analizat implicațiile economice ale întâlnirii de gradul zero de la Kremlin, dintre președinții Xi Jinping și Vladimir Putin.

Xi vrea întărirea parteneriatului economic cu Rusia

Robert Turcescu a remarcat tendința Europei „de a împinge Rusia tot mai mult spre Asia, inclusiv rezervele ei de gaz și de petrol”. Ce consecințe va avea însă această mișcare considerată imprudentă a Europei? Și ce urmărește, de fapt, China, liderul economic global al momentului?

„Din toate cărțile pe care le-am citit despre istoria Chinei și despre politica Chinei, Xi s-a dus la Moscova pentru a întări parteneriatul economic cu Federația Rusă. Xi este în acest moment în foame de materii prime, ăsta e motivul pentru care întărește acorduri comerciale cu țări din Africa, din Asia. de aia s-a dus la Moscova. Metale rare însemnând metale rare, metale de la fier la neferoase, cupru și desigur, de la ruși are nevoie, lucru pe care nu l-a ascuns niciodată, de petrol și de gaze.

Vă reamintesc că, de câțiva ani, între Rusia și China funcționează o conductă care duce gaz la greu către China, pentru că industria chineză e în plină expansiune. La ora la care discută, nu putem scoate China din niciun fel de ecuație economică. Chinezii vor anunța măsuri excepționale pe axa Beijing-Moscova”, a subliniat jurnalistul EVZ.

Ce înseamnă că Odessa va fi declarată port liber

În viziunea istoricului Florian Bichir, chinezii vor marșa pe dialoguri bilaterale în scopuri economice atât cu Federația Rusă, cât și Ucraina. Este incontestabil că prin președintele său „China joacă mondial, a ieșit din splendida ei izolare de secol 4. (…) China joacă multiplu, în planurile de pace una din cererile inclusiv adresată Ucrainei, pentru că chinezii negociaza cu toată lumea, va fi ca Odessa să fie port liber, porto franco, se mută chinezii acolo”, a comentat istoricul.

„Deci până la urmă au dragat canalul Bâstroe pentru chinezi”, a replicat co-moderatorul Dan Andronic.

Dan Andronic: China câștigă, Uniunea Europeană pierde

Acesta a observat, de asemenea, că dacă planul de pace dorit de toată lumea „va fi posibil, în mod cert China va fi câștigător. Dacă e să piardă cineva, va pierde Uniunea Europeană”.

„E o naivitate (n.red. – să împingi Rusia spre Asia), Europa e dependentă de gazele rusești. Alte soluții, până vin americanii, mai durează”, a completat istoricul Florian Bichir.

Un alt aspect discutat în cadrul emisiunii a avut în vedere poziția Chinei în cazul înlocuirii președintelui Putin din fruntea Federației Ruse. În viziunea fostului colonel SRI Tudor Păcuraru, nici China, dar nici Statele Unite nu sunt avantajate de un alt succesor la Kremlin, nici politic, nici militar, nici economic. „O cădere a regimului Putin nu ar bucura China și SUA”.