Așadar, Dmitro Lubineţ subliniază că Rusia „a încălcat cu cinism aproape 400 de tratate internaţionale” din momentul în care a început agresiunea împotriva Ucrainei.

„Din 2014, de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat cu cinism aproape 400 de tratate internaţionale, inclusiv Convenţia ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială”, a afirmat Avocatul Poporului din Ucraina, conform ukrinform.ua

Dmitro Lubineţ a depus o plângere împotriva Federaţiei Ruse

Avocatul Poporului, care este şi împuternicit al parlamentului ucrainean, a declarat că a depus o plângere împotriva Federaţiei Ruse cu privire la încălcarea respectivei convenţii la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU.

În această plângere, Rusia este acuzată că practică o politică de discriminare faţă de etnicii ucraineni şi tătari din Crimeea în timpul ocupaţiei.

Lubineţ a subliniat că, la nivel internaţional, discriminarea rasială este recunoscută ca fiind cea mai periculoasă formă de încălcare a drepturilor şi libertăţilor omului.

„Unul dintre cele mai discriminatorii procese ale ocupării teritoriului Ucrainei de către Rusia este ceea ce constituie o încălcare directă a normelor de drept internaţional şi, în special, a drepturilor omului pe motive etnice şi naţionale”, a declarat Ombudsmanul ucrainean.

Avocatul Poporului spune că Rusia este un stat terorist

Potrivit acestuia, Rusia este un stat terorist care „elimină ucrainenii doar pentru că sunt ucraineni”, relochează şi deportează cu forţa copii ucraineni şi recurge la reprimarea popoarelor indigene din peninsula Crimeea.

Responsabilul de la Kiev a declarat că Ucraina a fost întotdeauna ataşată principiilor umanismului şi ale statului de drept, fără a restrânge libertăţile persoanelor de diferite naţionalităţi care trăiesc în ţară.

În acelaşi timp, Lubineţ a subliniat că în urma analizei sesizărilor cetăţenilor primite de Biroul Ombudsmanului şi a rezultatelor monitorizării mass-media, se poate concluziona că în ţară se înregistrează „atacuri pe bază de discriminare rasială şi de instigare la ură”.

În opinia sa, este necesară creşterea nivelului de toleranţă în societatea ucraineană, în special prin promovarea unor campanii de sensibilizare între profesionişti şi grupuri de cetăţeni.

De asemenea, acesta a reamintit că marţi este Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale, proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1966, ca un avertisment adresat umanităţii împotriva consecinţelor tragice ale urii rasiale.