Mirel Palada, unui dintre cei mai importanți sociologi din România, a discutat cu Dan Andronic și Robert Turcescu, doi jurnalişti cu experienţă şi în sfera politică, despre prăbușirea președintelui Klaus Iohannis în sondaje la final de mandat, lucru prin care a trecut și Traian Băsescu acum 8 ani.

Lovitură finală pentru Klaus Iohannis. Președintele României, în cădere liberă

Mirel Palada, Dan Andronic şi Robert Turcescu au avut luni, 21 noiembrie, un podcast dur, dar la obiect, pe canalul de YouTube EVZ-Capital, în podcastul EVZ Play. Reputatul sociolog a explicat mecanismele prin care actualul președinte va scădea în sondaje și despre cum PSD ar putea să piardă din avansul pe care îl are în prezent în rândul românilor.

Întrebat cât de mult se va prăbuși Klaus Iohannis în sondaje, Palada a recunoscut că și mai mult decât în prezent, pe motiv că și-a pierdut încrederea în momentul în care a făcut greșeala făcută și de Liviu Dragnea.

„Și mai mult. Cât s-a prăbușit și Băsescu pe sfârșit de mandat. Noi acum vorbim de componenta de încredere. Minimul de încredere a fost anul trecut când a făcut greșeala lui Dragnea. Dragnea și-a omorât apropiații.

Klaus Iohannis după ce a ridicat în slăvi USR-ul, el a venit și a zis se modifică schimbarea, el știa că o să vină războiul, avea PSD-ul la guvernare, USR-iștii erau nebuni la cap și i-a dat jos. E mitul germanului care a fost foarte puternic în mințile oamenilor, după care a fost acest amărât de mediocru. Nici nemții nu mai sunt în mintea românilor cum erau pe vremuri din cauza lui Iohannis.

Orice popor e ușor de manipulat pentru că politica nu este despre realitate. Politica este despre fantasmă. Politica este despre film. Noi avem un film în capul nostru și zicem că noi vedem realitatea, dar nu e realitatea. Suprapune un filtru valoric și un filtru de scenariul în care eroul bun trebuie să îl bată ce eroul rău. Asta nu e realitate, e film”, a explicat Mirel Palada în podcastul EVZ Play de luni.

Ce s-a întâmplat cu liderii politici din România?

Vorbind despre liderii politici din România, Mirel Palada a explicat că Viorica Dăncilă a fost perseverentă, în timp ce Florin Cîțu a fost „de departe cel mai nașpa”.

„Dăncilă a fost perseverentă. Și-a arătat competența prin faptul că a supraviețuit.  Cîțu „s-a făcut muci”, este de departe cel mai nașpa. Ce vedeți voi la început unde sunt lucrurile aproape e consecința a două locuri: mitul generalului în combinație cu începerea unui război.  Ce poate fi mai adecvat decât un general care conduce țara în vreme de război?!

E un mit puternic și lumea a zis că e bun, e competent. A venit lumea să-și dea seama că rușii sunt atât de nepricepuți ca să cucerească două județe în Ucraina, nu o să cucerească nici România. S-a spart frica inițială că vin rușii. Pe urmă lumea a zis stai așa că nu e. Și ce am avut? Inflație și facturi”, a mai explicat reputatul sociolog.

Pericolul erodării PSD ar aduce avantaje PNL-ului

De asemenea, Mirel Palada a mai fost întrebat dacă este de părere diferența dintre PSD și PNL se va micșora. Acesta a explicat că acest lucru se va întâmpla doar dacă PSD se va eroda în sondaje odată cu intrarea la guvernare de anul viitor.

„Se va micșora doar în cazul în care se erodează PSD-ul. La anul pe vremea asta, e foarte posibil ca la guvernare să nu mai fie PSD-u strălucit. Nu o să scadă sub 35%. PNL  nu o crească, PNL ul este într-o erodare puternică pentru că  vine după o serie de lideri mediocri și de omoruri ritualice. La fel cum a făcut Dragnea când și-a omorât niște miniștri și consecința a fost că s-a dus în cap.

După ce i-a înfierbântat și i-a încins cu discursul ăsta nativist cumva suveranist care a crescut de la 30 și ceva la 45% și a fost pe niște vârfuri  imense într-o jumătate de an nu numai că nu și-a îndeplinit promisiunile, a și venit să facă singurul lucru pe care nu trebuia să-l facă să omoare liderii lui. PSD-ul nu a scăzut în momentul în care a avut manifestații de stradă.

PSD-ul a început să scadă cu adevărat când l-au dat jos pe Grindeanu și pe urmă l-au mai omorât și pe Tudose la jumătate de an. Mai bine nu-i puneai. Și atunci PSD-ul s-a dus în cap. Poți să dai cu bolovani, poți să fii „vestele galbene” că asta este acțiune civică, că votul e de fapt activitatea civică cea mai des întâlnită”, a mai completat Palada.

Întregul podcast de luni, 21 noiembrie, poate fi urmărit în clipul video de mai jos: