Ion Cristoiu a declarat că situația din prezent din Ucraina, privind scandalul de corupție și demisiile la nivel înalt, seamănă foarte mult cu „binomul SRI – DNA” din România.

O răfuială între clanuri

„În istoria Rusiei de după ’90 există două momente cu oligarhii. Este perioada lui Boris Elțîn și aceea cu Mihail Hodorkovski, care au împărțit tot ce avea URSS. (…) Putin i-a hăituit pe toți și acești oligarhi noi ai săi nu sunt ca cei ucraineni pentru că ei sunt, de fapt, de fațadă.

Ucraina a fost foarte bogată, pentru că pe vremea URSS s-au construit foarte multe lucruri acolo. Când a fost asediul la Mariopol, mai țineți minte că acel combinat uriaș era al unui oligarh? Acești ticăloși nu au catadicsit să dea bani. Niciunul dintre ei. Niciun oligarh ucrainean, după ce a furat, n-a dat nici măcar 1%”, a declarat Cristoiu.

În opinia lui Ion Cristoiu, inclusiv „Maidanul” a fost făcut cu acceptul lor, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina este, de fapt, o răfuială între clanuri.

„În momentul în care te îmbogățești într-o țară din est se pune probleme cum consumi banii. Ucraina s-a îndreptat spre vest de dragul acestor clanuri. Ce s-a întâmplat acum a fost o răfuiala între clanuri, iar din ea face parte și lichidarea conducerii ministerului de Interne cu prăbușirea elicopterului. Nu există ca toată conducerea să meargă cu același elicopter”, consideră analistul.

Zelenski nu oferă nicio perspectivă Ucrainei

Ion Cristoiu punctează că Volodimir Zelenski este practic în război cu structurile de forță.

„Leg această prăbușire de vizita neașteptată a directorului CIA la Kiev, care de regulă dă telefon, dar acum s-a dus acolo să-i spună ceva între patru ochi. Este o luptă pentru putere. Eu cred că la nivelul sistemului a apărut o oboseală, având în vedere că războiul se prelungește, air Zelenski nu oferă nicio perspectivă Ucrainei”, mai spune Ion Cristoiu.

În ceea ce privește ajutorul militar occidental, respectiv tancurile pe care mai multe țări le-au promis Kievului, Ion Cristoiu spune că dacă Ucraina s-ar fi luptat cu o țară egală, cum ar fi de exemplu Polonia, aceste tancuri ar fi înclinat balanța.

„În cazul de față n-are nicio valoare pentru că deocamdată Rusia nici măcar nu a declarat război și nu și-a aruncat în joc toate forțele. Nu a trimis o mare parte din armamentul modern. În consecință, în momentul în care Ucraina primește cele 100 de tancuri va avea mai multe probleme”, a declarat Ion Cristoiu în podcastul EVZ Play de miercuri.