Noua funcție a lui Klaus Iohannis

Noua funcție a lui Klaus Iohannis! În cadrul unui nou episod difuzat pe canalul de YouTube HAI România, jurnaliștii Robert Turcescu și Mirel Curea au discutat, printre altele, și despre plecarea lui Klaus Iohannis la UE.

Jurnalistul Robert Turcescu a adus în discuție noua funcție pe care o va avea președintele Klaus Iohannis, funcție despre care s-a scris peste tot în presă.

Șeful statului ar urma să fie numit anul viitor, după alegerile europarlamentare, în funcția de Înalt Reprezentat al Uniunii Europene pentru politica externă și politici de securitate.

„(…) asta însemnă că am putea avea chiar alegeri prezidențiale înainte de termen. Asta întâmplându-se chiar o dată cu alegerile locale care au loc în septembrie”, spune jurnalistul Robert Turcescu.

Klaus Iohannis, la mâna lui Ciolacu

La rândul său, invitatul Marius Ghilezan, a precizat că alegerile europarlamentare vor avea loc la data de 6 iunie. Așa cum spune procedura, prima dată se formează Parlamentul, iar acest proces durează o lună.

După Parlament, se trece la alegerea membrilor Comisiei, ” la propunerea statelor membre”.

„Culmea, a ajuns Klaus Iohannis la mâna lui Ciolacu. Ciolacu va trebui să-l propună pentru o poziție  înaltă europeană. Se vorbește mai mult despre funcția de ministru de Externe, un fel de Blinken al Europei. El va fi nominalizat și urmează votul”, spune acesta.

Potrivit lui Marius Ghilezan, votul va avea loc în luna august. Astfel, președintele Klaus Iohannis ar avea votul anul viitor pe vremea aceasta.

Invitatul de la HAI România mai spune „Constituția României spune că trei luni înainte de terminarea unui mandat, înainte de următoarele alegeri nu se mai desfășoară alegeri anticipate”.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

Bucuroși că scapă de președintele României

Ulterior, Marius Ghilezan a mai fost întrebat de către jurnalistul Robert Turcescu dacă noua funcție a șefului statului este un pas bun pentru acesta sau un pas bun pentru România.

Acesta a venit cu o zicală veche care spunea „atunci când vrei să scapi de cineva, îl avansezi în funcție”.

Invitatul de la podcastul de joi HAI România a spus „noi ne bucurăm că scăpăm mai repede cu trei luni de el și îi dorim tot succesul, dar mai sunt și voturile”.

El a adăugat „să nu uităm că suveraniștii s-ar putea să ia 30-40% din voturi europene. Nu-i bagi că domnu’ Iohannis întrunește majoritatea cu SND-ul și PPE-ul. Cum stau lucrurile acuma, sunt la 41-42 de procente cele două grupări. Dar am înțeles că PPE-ul curtează și partidele suveraniste. Știm foarte bine cu partidul Gloriei Meloni (…) deci pe baza voturilor extremiștilor. S-ar putea să avem surpriză să cheme și AUR-ul în PPE”.

Episodul de joi, 14 septembrie, poate fi vizualizat integral aici.