Acesta va fi înlocuit cu impozitarea pe cifra de afaceri care va avea două chiar trei trepte de impozitare, se arată în document. De asemenea, tot de anul viitor, impozitul pe dividende va fi zero. Ambele măsuri coroborate, vor permite patronilor să decapitalizeze legal companiile care vor fi în pericol de colaps.

Tot de la 1 ianuarie 2018 ar urma să se aplice o cotribuție de solidaritate, spune programul de guvernare modificat. Potrivit unor surse aceasta ar însemna o impozitare ridicată a veniturilor mari. Respectiv o impozitare progresivă a veniturilor. Tot de la 1 ianuarie 2018, guvernul PSD pregătește o taxă suplimentară pe produsele ale căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației. Este vorba de produsele cu conținut ridicat de zahăr.

De asemenea, profiturile  obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România , vor fi impozitate cu cel puțin 20% în plus față de cota de 16%, prin adoptarea noii legi a redevenelor, cel târziu până la finalul acestui an.

Veniturile medicilor nu vor fi impozitate, de anul viitor. Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi eliminat, și se va dubla cel pentru terenul nelucrat timp de doi ani consecutivi.