Dezbatere prezidențială 2025. Crin Antonescu vs. Victor Ponta

Dezbatere prezidențială 2025. În dezbaterea de marți seară, de la TVR, s-au întâlnit doi politicieni consacrați, și anume Crin Antonescu și Victor Ponta. Mirel Curea, Octavian Hoandră și Victor Ciutacu au fost întrebați care dintre ei a avut cea mai bună prestație.

Mirel Curea a apreciat că atât Crin Antonescu, cât și Victor Ponta sunt politicieni „rodați” și autentici, cu abilități solide de comunicare și gestionare a confruntărilor. A remarcat că Ponta adoptă un discurs suveranist din rațiuni strategice, pentru a atrage electorat din această zonă.

Acesta l-a descris pe Antonescu ca fiind un maestru al discursului, iar pe Ponta ca fiind extrem de abil în modul în care evită și gestionează situații dificile. În opinia sa, ambii au depășit demult etapa cabotinismului electoral.

„Răspuns destul de greu la întrebarea asta. Amândoi sunt politicieni rodați. Sunt doi politicieni consacrați. Unul de stânga, altul de dreaptă liberală, pe care-i putem cataloga ca fiind autentici. Din necesități obiective istoric determinate, ca să vorbesc ca Marx, Ponta trebuie să facă pe suevranistul. De ce? Ca să ia niște voturi din zona aia. Amândoi au discurs de politicieni, amândoi știu să iasă din capcane, să rezolve șicanele care sunt inerente într-o confruntare de genul ăsta. Sunt, în ciuda antipatiilor, simpatiilor, doi politicieni buni, rodați.

Crin Antonescu are un discurs impecabil, e consacrat de multă vreme a fi un maestru al discursurilor. Ponta este foarte, foarte abil. Foarte foarte șmecher, nu în sensul rău. Este de o abilitate extraordinară. Știe să evite, știe să rezolve, știe să explice, știe să întoarcă în favoarea lui. (…)

Sunt singurii care au fost buni acolo, în sensul în care au reușit să depășească, de multă vreme, dacă au fost vreodată în zona asta, faza aia inerentă a cabotinismului electoral”, a spus el în podcastul de pe canalul de YouTube HAI România.

Victor Ciutacu: La Ponta, se cunoaște experiența executivă

Victor Ciutacu a remarcat că Victor Ponta a părut ușor reținut, deși se aștepta să fie mai efervescent. Acesta a subliniat că Ponta este singurul dintre cei doi care a deținut o funcție executivă semnificativă, experiență care se reflectă în modul în care comunică și reacționează.

Potrivit lui Ciutacu, Ponta s-a descurcat bine în confruntare, adaptându-se eficient și chiar asumând un rol mai umil atunci când era necesar. În schimb, Crin Antonescu ar părea departe de nivelul discursiv pe care îl avea în trecut, lăsând impresia că încă își reintră în formă.

„Ponta mi s-a părut ușor timorat. Mă așteptam să fie efervescent. Se vede, este evident că este singurul dintre ei care a ocupat o poziție de demnitate publică, executivă, nu mă refer la partea de președinte al Senatului a lui Crin, că acolo era o mică vacanță toată povestea.

Singurul dintre ei care a avut o activitate executivă internă și externă e Ponta. Se vede treaba asta și se simte. Se simte și din discurs, se simte și din cum știe să se replieze, că la toate plesnelile s-a învârtit foarte bine. Știe să joace și rolul umilului când este cazul. Deci din puntul ăsta de vedere, da, e evident că Ponta a fost cel mai ok.

Crin e departe de ceea ce a fost o dată, din punct de vedere al discursului, sau poate am mai crescut noi și ne-am mai maturizat, dar se vede că nu are meciuri în picioare (…) și abia acum începe să-și dea drumul la motoare”, a afirmat jurnalistul.

Octavian Hoandră: Victor Ponta s-a remarcat prin calm

Octavian Hoandră a fost de acord că Victor Ponta s-a remarcat prin calm și experiență, spre deosebire de ceilalți candidați, care păreau tensionați. El a subliniat că un candidat la președinție ar trebui să fie echilibrat, empatic și capabil să relaționeze cu toți cetățenii, inclusiv cu cei critici

„Eu sunt absolut de acord cu tot ce s-a spus aici. Într-adevăr, Ponta are exercițiu și nu părea nervos. În rest, toți parcă sunt nervoși. Când vrei să fii președinte de țară, trebuie să fii bun, trebuie să-i mângâi pe oameni pe cap. Nu poți să fii nervos.

Trebuie să fii așezat. Te uiți și la ăla necăjit, și la ăla care te înjură, îi mângâi pe cap, îi ajuți. Ăștia sunt nervoși, își dau în gură (…)”, a spus acesta.

Dan Andronic a susținut că Ponta a avut de câștigat în dezbatere datorită faptului că s-a abținut de la atacuri și nu a intrat în jocul provocărilor, dovedind disciplină. El a subliniat că, într-o confruntare prezidențială, nu funcționează reluarea unor acuzații vechi, care nu mai au impact relevant.

„A câștigat aseară dintr-un singur motiv: pentru că s-a abținut. Pentru că a fost disciplinat, și… cum spuneați voi, că era rezervat, supărat și așa mai departe. Nu era nici rezervat, nici supărat, ci pur și simplu nu a intrat în jocul ăsta, pentru că era un joc în care pierdea.

Acolo te duci, până la urmă, să te prezinți în calitate de candidat la președinție. Nu te duci să dezgropi morții sau să începi ca Nicușor, că acum 20 de ani ai semnat ceva (…) Astea sunt lucruri care nu au cum să funcționeze într-o variantă mai largă. Pot funcționa, într-adevăr, dacă e o lovitură devastatoare, dar să spui că am făcut acum 20 de ani ceva (…)”, a afirmat el