În ediția de miercuri, 3 aprilie, a podcastului ”România lui Cristache” de pe canalul de YouTube al HAI România! a fost invitat Dan Dungaciu. În cadrul podcastului au fost abordate mai multe subiecte, printre care și alegerile din Uniunea Europeană, Taiwan sau Statele Unite ale Americii (SUA).

Invitatul de la ”România lui Cristache” a precizat că va avea loc un referendum european în ceea ce privește războiul.

”S-ar putea să vedem în Europa un scor major pentru partidele anti-sistem. Este un soi de furie care se descarcă. Nu înseamnă că partidele anti-sistem vor fi votate la fel în parlamentarele locale. Cum te poți răzbuna pe Bruxelles? N-ai cum. Trebuie să-i dai și tu o lovitură, votezi partidele anti-sistem. După criza economică, va urma consecința politică pentru Bruxelles…”, spune Dan Dungaciu.

Acesta a continuat prin a spune că alegerile din Taiwan sunt atent monitorizate de către China, fără a uita și de alegerile de peste ocean.

”Alegerile din Taiwan… Taiwan e departe, dar chinezii de uită atent la asta. Depinde cât primește candidatul „independentist.”

Și evident, alegerile din Statele Unite, încununarea exercițiului electoral. Domnul Biden, de la vizita de la Kiev. Cei doi candidați republicani, Trump sau DeSantis, au spus că acest război nu este preocuparea americanilor. Republicanii fatalmente când vorbesc despre Ucraina, vorbesc limba aceasta, pentru că ei se uită în sondaje. DeSantis a spus că este o dispută teritorială între Rusia și Ucraina… evident, este o exagerare. De parcă ar intra mafiotul să jefuiască o bancă și ar spune că este în dispută financiară cu patronul băncii. Se va opri despre bani, despre pericolul celui de-al Treilea Război Mondial. Va fi o temă evident.

Nu va regla nimic contraofensiva. Nu va regla nimic, pentru că noi nu avem o teorie a victoriei. Nu e definită absolut deloc (victoria)”, spune invitatul de la ”România lui Cristache”.

Rușii ar putea ”vinde” o victorie

Dan Dungaciu a mai spus că rușii ar putea să vândă acest lucru drept victorie, explicând că ”în așa-numita operațiune specială contra Ucrainei, obiectivele de început de război nu au fost atinse. Rușii s-au dus pe un proiect care le spunea că Ucraina este un soi de Crimeea mai amplă. Credeau că armata n-are niciun rol, de-aia s-a dus armata rusă fără nicio pregătire, nicio direcție. Putin, când a spus operațiune specială, a crezut asta.

Armatei i s-a dat ordin de intrare în Kiev cu 48 de ore înainte. Deci nu era o invazie militară propriu-zisă. Kievul a rezistat, Ucraina nu a căzut. Prin intervenția americano-britanică, Kievul nu a căzut.

Căzând acest proiect, următorul proiect al rușilor e probabil păstrarea coridorului terestru între Crimeea și Rusia, depopularea Ucrainei, transformarea ei într-un teritoriu imposibil de locuit. 5 milioane de ucraineni sunt în Uniunea Europeană, Ucraina și-a pierdut 40% din PIB. Ucraina pierde populație în dimensiunea unei țări medii.

Lovirea rețelei de infrastructură energetică oprește posibilitatea de redresare economică. Occidentul, ca să mențină în priză populația europeană, a spus „războiul din Ucraina este războiul nostru”. Republica Moldova este parte a acestui joc. S-a încercat și cu Belarusul, văd că l-au lăsat în pace.

Această narațiune vine să implice Europa într–un război care nu este propriu-zis al ei. Iar Rusia atunci a zis „Aha! Occidentul se luptă cu Rusia!” Ceea ce a motivat armata rusă.

Toată simbolistica asta a avut un rol de mobilizare, pe care rușii au primit-o practic gratuit. Ce ai luat din Ucraina? O fâșie teritorială… Dacă te lupți cu NATO, UE, G7, dacă ei și-au asumat bătălia și nu reușești să fii învins, deja este o victorie”.

Presiunea pe Putin în Rusia nu este decisivă

Dan Dungaciu i-a mai povestit jurnalistului Ionuț Cristache că presiunea pe care Putin o resimte în Federația Rusă nu este chiar una decisivă.

”Bombardând opinia publică cu mesaje precum „Occidentul vrea să ne distrugă”, legitimitatea regimului Putin este din păcate păstrată. Pentru că „Putin luptă cu toată lumea”. Dacă el închide acest război, din păcate, Rusia câștigă.

Deși, tehnic vorbind, dacă vă uitați la mesajele americane, ele încep prin „Rusia a pierdut deja”. Ea a pierdut așa pe prima narațiune, însă narațiunea s-a schimbat.

Din păcate, am făcut niște contradicții majore. Dacă armata rusă e de desene animate, de ce întârzie contraofensiva ucraineană? Opinia publică resimte contradicțiile…

Mesajele oficialilor americani sunt 1. America nu vrea conflict cu Rusia, NATO nu vrea conflict cu Rusia 2. Nu vrem război, nu vrem escaladare – deci Rusia rămâne încă o putere… 3. Dacă Ucraina nu reușește contraofensiva, vina nu e a noastră 4. Dacă reușește, s-ar putea să ne-o asumăm noi”, spune acesta.

Trebuie să ne așteptăm la pierderi mari din partea Ucrainei

Dan Dungaciu a mai spus că războiul nu este încheiat și că armata lui Vladimir Putin este gata să ducă un război de uzură, în timp ce s-au găsit modalități pentru a fenta sancțiunile occidentale.

”Una peste alta, războiul din Ucraina nu e încheiat și ei au această conștiință. Armata rusă e pregătită să ducă un război de uzură, s-au găsit metode de ocultare a sancțiunilor, chiar de râs… Kazhstanul a trimis mașini de spălat, China prelucrează petrolul rusesc.

Mesajele pe care le dau oficialii americani au și un pic de adevăr la nivel militar. Americanii au antrenat nouă brigăzi ucrainene. Mai sunt trei puse la dispoziție de Ucraina. Deci 12 brigăzi care trebuie să facă ceva. Rusia mai are, în estimările cele mai rele, vreo 200.000 pe teren. Și acolo este o forță cu care începi să îți pui probleme. Ucraina va ataca pe trei linii defensive, trebuie să ne așteptăm la niște pierderi din partea Ucrainei. Dar contraofensiva trebuie să se întâmple, Ucraina nu poate să țină Europa pe jar nefăcând nimic. Ucraina poate să facă o contraofensivă în care urmările să fie de tip Bahmut, cu pierderi umane foarte mari. Nu închide războiul. Ucraina, teoretic, poate să rupă linia terestră dintre Crimeea și Federația Rusă, consecința: ce oprește războiul? Nu este sigur deloc.

Riscăm să intrăm în următorul scenariu. Din șase în șase luni o contraofensivă care nu e relevantă.

Noi nu știm ce va fi în Ucraina când se va termina războiul, relativ vorbind. Războiul menține inclusiv o spirală a tăcerii. Te raliezi în jurul conducătorului pentru că e război. Oamenii din Ucraina nu au perspectiva unei pensii. Cei care merg în Federația Rusă au această perspectivă. Deci s-ar putea să apară probleme sociale după război. Și Marea Britanie l-a respins pe Churchill, deși el a obținut victoria în al Doilea Război Mondial.

În al doilea rar, războiul nu mai este subiect de primă pagină. Urmează să vedem alegerile, eu sunt foarte curios ce va fi la europarlamentare”, spune acesta.

Ucraina trebuie să înceapă contraofensiva

”Uitați ce se întâmplă în Polonia. Polonia nu a câștigat foarte mult deși a pus toate cărțile pe război. Dacă la polonezi contează atât de puțin, imaginați-vă cât contează în alte părți. Cei din Polonia nu sunt ca și noi… reprezintă statul care și-a asumat plenar chestiunea ucraineană. România ar fi la fel doar dacă s-ar întâmpla ceva cu Republica Moldova. Nu poți cere tuturor societățile să sacrifice multe pentru Ucraina, dacă nici Polonia nu e mereu dispusă să o facă.

Ucraina trebuie să facă acea contraofensivă, fie că vrea, fie că nu vrea, că poate, că nu poate. „Rusia ne presează să facem contraofensiva mai repede…” Ucrainenii se gândesc că Occidentul nu va mai avea răbdare cu ei dacă nu reușesc această contraofensivă.

Presiunea pe Ucraina este enormă. Președintele Zelenski trebuie să ia o decizie”, spune acesta.

Puteți vizualiza întreaga emisiune AICI.