Alin Burcea, primvicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), a vorbit pentru revista Capital despre insolvenţele din turism.

”Doar cinci insolvențe pe an din 2.500 de agenții, adică 0,000 ceva la sută. În România, agențiile nu sunt țepare. Noi, în general, am avut insolvențe din cauza prostiei sau a managementului deficitar. Avem ca exemplu Mareea: dacă Marius Usturoiu nu făcea greșeala să se bage într-un domeniu pe care nu îl știe – hotelăria – acum Mareea făcea 18 milioane euro vânzări pe litoral, față de 11 milioane euro, cât avea afaceri la momentul insolvenței”, a declarat pentru Capital Alin Burcea, primvicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Burcea  a vorbit și de problemele cu care se confruntă industria în prezent.

”Agențiile de turism plătesc TVA de 19%, în timp ce pentru hotelieri TVA a fost scăzută la 5%. Probabil că următoarea reducere o să fie de -2%, adică statul o să le dea hotelierilor 2%. Pe mine nu mă ajută cu nimic. Ministerul Turismului nu a vrut să ne înțeleagă. Cred că e o atitudine de bășcălie la adresa agențiilor de turism, pentru că noi ducem 80% din turiști”, mai afirmă omul de afaceri, care este totodată proprietarul Paralela 45, unul din cei mai mari touroperatori din România.

El dă ca exemplu Turcia.

”Am fost la hotel Gural, în Antalya, de cinci stele, 150 de persoane, am avut conferință acolo și m-a costat cât m-a costat anul trecut la Bran, în România. În momentul în care turcii ne iubesc, ne primesc cu brațele deschise, ne oferă tot ce se poate, iar în România hotelierul e agresiv, vede că-i merge bine și cere avans pentru anul viitor încă de acum din noiembrie. Păi cum să dau avans din noiembrie?”, afirmă Burcea.

Acesta preciză o problemă mare o constituie lipsa locurile de cazare pentru turiștii străini.

”Noi nu mai avem hoteluri pentru incoming. Ministerul Turismului trebuie să dea un act normativ prin care să stimuleze construcția de hoteluri. Interesul pentru turism este zero. Dacă te uiți în ultimii ani, toate partidele vorbesc în campanie despre turism, dar cei care vorbesc sunt doar turiști”, a punctat Alin Burcea.