Medicul Ilie Vonica, care a decedat în vara acestui an pe fondul arestării soţiei sale într-un dosar de evaziune fiscală, a obţinut în 2013 pentru proiectul Sibiu Golf Club o finanţare europeană în valoare de 3 mil. euro. Terenul de golf cu 18 găuri de joc şi şase găuri de antrenament urmează să fie construit pe un lot de 8,2 hectare concesionat de la Primăria Cisnădie. Pe un teren adiacent de 1,5 hectare, aflat în proprietatea firmei, este programată dezvoltarea unui hotel, a unui centru de spa şi a unui sat de vacanţă. În prezent, acţionarul majoritar al societăţii Sibiu Golf Club este Loredana Vonica, fiica lui Ilie Vonica.  

„Este un proiect frumos pentru oraş şi m-am gândit să intru în acţionariat. Pe parcurs o să preiau întreaga societate, o să începem să construim şi sperăm ca până la sfârşitul anului viitor să fie gata terenul de golf. Numai terenul de golf presupune o investiţie de 5 mil. euro, care dispune de o cofinanţare europeană de 3 mil. euro. Ulterior vine partea de hotel şi alte anexe care înseamnă o investiţie de încă circa 3 mil. euro, doar contribuţia proprie. Finanţarea europeană este doar pentru terenul de golf. Deocamdată sunt singur implicat în acest proiect“, a declarat în exclusivitate pentru Capital Jürgen Andreas Faff.

Citiţi şi Moştenitorii lui Vonica analizează un «exit» parţial

În ceea ce priveşte etapa a doua de dezvoltare, aceasta prevede un club de golf cu 110 camere, un hotel cu 250 de camere şi un sat de vacanţă cu 46 de case.

Născut în oraşul sibian Mediaş şi domiciliat în Regensburg, Germania, Faff spune că de la întoarcerea sa în ţară a investit în sectorul auto, în zootehnie – ramură prin intermediul căreia vinde produse în supermarketurile din România şi în energie. Prin firma Green Vision Seven, în care este acţionar alături de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, a finalizat în localitatea Ucea de Sus din Braşov un parc fotovoltaic cu o capacitate de 55 MW. Proiectul funcţionează de la sfârşitul anului trecut, însă dezvoltarea sa a fost oprită. Intenţia investitorilor era să ajungă cu parcul solar la o capacitate de 82 MW, care ar fi urmat să fie cea mai mare unitate de acest tip din România, întinsă pe 400 de hectare. Acum, omul de afaceri spune că se concentrează pe proiecte de parcuri fotovoltaice de dimensiuni mai mici, de tipul celor construite în localităţile Hosman şi Dumbrăveni din judeţul Sibiu, cu o capacitate de 2,5 MW. Grupul Green Vision are un proiect fotovoltaic şi în localitatea Uzun din Giurgiu.

Imperiul Vonica, la vânzare

Pentru a stabiliza situaţia financiară a conglomeratului farmaceutic Polisano, Daniela Vonica şi Loredana Vonica, soţia şi fiica omului de afaceri – care au preluat participaţiile deţinute de Ilie Vonica în cadrul celor 18 companii din grup, au fost nevoite să apeleze la un manager extern. Avocatul Remus Borza, care în ultimii ani s-a specializat pe reorganizarea firmelor intrate în insolvenţă sau faliment, a preluat conducerea operaţională a grupului, cu mandat de un an. Potrivit lui Borza, distribuitorul de medicamente Polisano, producătorul Polipharma, reţeaua de clinici şi spitale Polisano şi cele două reţele de farmacii: Reţeta şi Polisano Pharma vor rămâne în continuare integrate în grupul Polisano, familia Vonica nefiind interesată să le vândă în acest moment. Pentru restul afacerilor, Borza recomandă vânzarea. Este vorba despre terenul de golf, firma de construcţii Impala, hotelul de cinci stele din Piaţa Gării din Sibiu (aflat la stadiu de finisaje), dealer-ul auto Toyota, service-ul auto Citröen şi un centru de înfrumuseţare.

„Nu s-a făcut o investiţie consistentă în proiectul de la Cisnădie aşa că nu se va vinde la un preţ foarte mare. Este vorba de mai mult de 1 mil. euro. Această intrare în acţionariat face parte din procesul de vânzare a activelor din afara sferei medicale. Terenul de golf nu reprezintă o prioritate pentru noi, deoarece vrem să ne concentrăm pe cele patru linii de business: producţia şi distribuţia de medicamente, clinicile şi spitalele şi reţeaua de farmacii. Pentru restul afacerilor, la preţul corect, totul e de vânzare“, a declarat Remus Borza.

Citiţi şi Moştenitorii lui Vonica analizează un «exit» parţial

Borza se aşteaptă să realizeze cifra de afaceri prognozată şi bugetată pentru 2014, în ceea ce priveşte grupul Polisano, adică în jur de 1,4 mld. lei. Estimările arată că Polisano va încheia anul cu un EBITA de 7 mil. euro, indicator prognozat să crească spre 9,3-9,4 mil. euro în 2015, la afaceri de 1,5 mld. lei.

Familia Vonica a ocupat locul 43 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cu o avere estimată la 102-106 mil. euro.