Dacă te uiţi pe o hartă din anii ’60 vei constata că cel puţin zece oraşe din zilele noastre nu se regăsesc, iar motivul este simplu, nu existau la acea vreme.  În cinci decenii, oraşele despre care vom vorbi mai jos au crescut de la zero şi au devenit în prezent adevărate centre economice, unele dintre ele găzduind milioane de locuitori. Primul dintre acestea este oraşul regelui Abdullah din Arabia Saudită (King Abdullah Economic City sau KAEC).
KAEC este un megaproiect anunţat de regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, în anul 2005. Regele vrea să construiască acest oraş până în 2020 lângă coasta Mării Roşii. Acesta urmează să aibă 173 de km2 şi va costa peste 100 de miliarde de dolari. Aici vor locui peste 2 milioane de oameni.
Un alt exemplu de oraş care nu exista în urma cu 50 de ani este Sandouping din  China.  Până în anul 1984 Sandouping era un mic sat. Acesta s-a transformat în oraş după ce oficialii chinezi au adus aici 40.000 de oameni să construiască cea mai mai mare hidrocentrală din lume, Three Gorges. Aceasta furnizează energie pentru cei 30 de milioane de locuitori ai metropolei Chongqing. În prezent, 35.000 de oameni încă locuiesc în Sandouping.
Capitala Nigeriei nu exista în 1960
Abuja este capitala Nigeriei, însă ştiaţi că acest oraş nu exista în 1960. După câştigarea independenţei faţă de Regatul Unit, în anii ’60, în Nigeria a izbucnit războiul. În anii ’70 ţara era divizată. Atunci s-a decis că este nevoie de o nouă capitală situată în centrul ţării. Odată cu descoperirea de petrol, banii  nu au mai fost o problemă pentru ţara africană. Oraşul Abuja a fost construit în anii ’80 şi a devenit capitala Nigeriei pe 12 noiembrie 1991.  În 20 de ani populaţia a explodat, în prezent fiind de peste 3 milioane de locuitori. 
Un oraş-stat care exista în anii ’60 însă care a cunoscut o dezvoltare incredibilă în ultimii ani şi care merită menţionat este Dubai, care alături de alte şase emirate formează Emiratele Arabe Unite. Dubai şi-a declarat independenţa faţă de Marea Britanie în 1971 şi după ce s-a descoperit petrol în regiune, acesta s-a transformat radical. Într-o perioada de 40 de ani populaţia a crescut de la câteva mii la peste 1,5 milioane de rezidenţi. Mai mult, aici au fost construite adevărate insule şi Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume.
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/F6d11Q14A5A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>