A trecut doar o lună din acest an şi deja portofoliul virtual de piaţă arată o scădere de circa 20%, în condiţiile în care SIF-urile au coborât sub minimul anului trecut, iar indicii generali de piaţă BET şi BET-XT sunt de multă vreme sub nivelurile din octombrie.

Evoluţiile pieţei sunt din rău în mai rău, avalanşa de veşti negative continuă să se manifeste şi cuprinde toate zonele posibile. Băncile au avut în trimestrul IV probleme mari în activitatea de creditare, ceea ce le-a adus, din punct de vedere operaţional, pe zero sau pe pierdere, chiar dacă, judecând pe ansamblul anului, profitul este substanţial. SIF-urile au probleme de imagine, companiile din industrie sunt afectate de scăderea consumului, cele de utilităţi, de creşterea cursului de schimb, iar domeniul petrolier este afectat de scăderea preţului la ţiţei.

În plan extern, indicatorii macroeconomici continuă să se deterioreze, iar companiile multinaţionale vin cu rezultate negative mai ample decât anticipările analiştilor. În plus, toate prognozele care se dau publicităţii în această perioadă sunt în continuare pesimiste cu privire la viitorul ime­diat. În aceste condiţii, nu avem motive logice să ne aşteptăm la o evoluţie bună de preţ pentru companiile de la BVB. Chiar dacă scăderile au fost foarte accelerate, iar unii indicatori tehnici arată supravânzare, asta nu înseamnă neapărat că piaţa trebuie să se oprească din scădere.

144-25179-1.jpg