Evaluare Națională 2020. Se întâmplă chiar acum la examenul de Limba și Literatura Română. Edu.ro a venit cu detalii

Elevii susțin astăzi examenul la limba și literatura română. Potrivit informațiilor oferite de edu.ro, proba la Română la Evaluarea Națională 2020 a început la ora 9:00 și durează două ore.

Evaluarea Națională 2020 are loc anul acesta în condiții speciale, din cauza pandemiei COVID-19 care a determinat închiderea școlilor până în toamnă. Astfel, elevii care susțin azi examenul vor purta măști de protecție, iar accesul la examen va fi permis numai dacă aceștia au temperatura mai mică de 37,3 grade Celsius.

UPDATE: Subiecte Limba și Literatura Română

Care este calendarul 

Evaluare Națională 2020. Se întâmplă chiar acum la examenul de Limba și Literatura Română. Edu.ro a venit cu detalii. Conform edu.ro, examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică.

Joi, un număr de 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține  proba la Limba și literatura maternă. Probele încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.

Luni, 22 iunie, vor fi comunicate primele rezultate până la ora 14:00 (în centrele de examen).

 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00) vor fi depuse  contestațiile. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Sâmbătă, 27 iunie vor fi afișate rezultatele finale.

Cum se desfășoare exemenele

Evaluare Națională 2020. Se întâmplă chiar acum la examenul de Limba și Literatura Română. Edu.ro a venit cu detalii. În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
  • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

  • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
  • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Evaluare Națională 2020. Se întâmplă chiar acum la examenul de Limba și Literatura Română. Edu.ro a venit cu detalii