Pentru zona euro (cele 19 state membre), Eurostat a raportat o creștere PIB de 1,7% în trimestrul patru al anului trecut față de același trimestru din 2015.

Cea mai mare creștere economică a fost înregistrată de România, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Conform sursei citate, în trimestrul IV, România a avut o creștere PIB de 4,8%, fiind urmată de Bulgaria, cu 3,4%, și de Polonia, care a avut o creștere a PIB-ului de 3,1%.

România este de altfel singurul stat european care a înregistrat o creștere a PIB-ului de peste 4%

.Conform datelor transmise de INS, Produsul intern brut a crescut cu 4,8% în anul 2016, comparativ cu anul 2015, după un avans de 4,7% pe seria brută – 4,8% pe serie ajustată sezonier – în ultimele trei luni din 2016 faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent.

Potrivit Eurostat, cea mai mică creștere economică din Europa a fost înregistrată de Grecia și Finlanda, cu doar 0,3%.

Grecia și Finlanda sunt singurele state europene în care economia s-a contractat în trimestrul IV față de trimestrul precedent. Economia Greciei a scăzut cu 0,4%, iar PIB-ul Finlandei, cu 0,5%.

Comparativ cu trimestrul precedent, în ultimul trimestru al anului trecut Produsul intern brut al României a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3%, conform datelor INS.

Cea mai mare creștere economică trimestrială (trim IV față de trim III) din Europa a fost înregistrată de Polonia. Economia poloneză a crescut cu 1,7%, România ocupând locul secund în clasamentul european alături de Lituania, ambele state raportând o creștere PIB de 1,3%, arată și datele Eurostat. La nivel europeana creștere trimestrială a fost de 0,5%, iar în zona euro de 0,4%. De altfel, doar cele 3 state au avut o creștere PIB trimestrială de peste 1%.

Trebuie menționat că Eurostat nu a publicat datele pentru toate cele 28 de state care formează UE. Astfel că este posibil ca alte state precum Irlanda sau Luxemburg, pentru care nu sunt disponibile momentan datele, să fi înregistrat creșteri a PIB-ului mai mare decât România. De exemplu în trimestrul III 2016 raportat la același trimestru din anul precedent, cele mai mare creșteri ale PIB-ului, conform Eurostat, au fost înregistrate de către Irlanda (+6,6%) și Luxemburg (+4,8%), în timp ce România se afla pe poziția a treia, cu doar 4,4%.