Comparativ cu perioda similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,5% în al doilea trimestru, după ce în primul trimestru a stagnat.

Cifrele detaliate arată că cheltuielile de consum au scăzut cu 0,2%, la fel ca şi în primul trimestru, în timp ce investiţiile au scăzut cu 0,8%, după o scădere de 1,3% în primele trei luni. Exporturile au crescut cu 1,3%, după o creştere de 0,7% în primul trimestru, iar importurile au crescut cu 0,9%, după un declin de 0,2% în primul trimestru.

O contracţie a PIB în al doilea trimestru aduce zona euro în pragul recesiunii, definită tehnic drept două trimestre consecutiv de creştere economică negativă. Zona euro a înregistrat un recul al PIB şi în ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%), însă în primul trimestru al acestui an activitatea economică a stagnat.

În Uniunea Europeană, PIB-ul a înregistrat o scădere de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent şi o contracţie de 0,3% în ritm anual.

România a avut a patra mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, 0,5%, fiind devansată doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) şi Slovacia (0,7%).

Comparativ cu perioda similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 1,7%, creşteri mai mari fiind înregistrate în Letonia (4,3%), Slovacia (3%), Lituania (2,8%), Estonia şi Polonia (2,5%) şi Suedia (2,2%).

Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică /INS/, Produsul Intern Brut al României estimat pentru primul semestru din 2012 a fost de 248,592 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.
Sursa: Agerpres