Potrivit Eurostat, în luna august cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%, comparativ cu un avans de 1,4% în luna iulie, urmate de servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,1%, faţă de avansul de 1,2% înregistrat în luna iulie. În schimb, preţurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 5,7% în luna august, comparativ cu un declin de 6,7% înregistrat în luna iulie. 

Anterior, Eurostat a informat că, în luna iulie comparativ cu luna iunie 2016, inflaţia anuală a scăzut în nouă state membre UE a rămas stabilă în şapte state şi a crescut în 12 state, inclusiv în România. 

De asemenea, Eurostat a informat miercuri că în luna iulie 2016 comparativ cu luna iunie 2016, rata şomajului în zona euro a rămas stabilă la 10,1%, în timp ce în Uniunea Europeană rata şomajului a rămas stabilă la 8,6%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului s-au înregistrat în Grecia (23,5% în luna mai 2016) şi Spania (19,6%). La polul opus se situează Malta, cu o rată a şomajului de 3,9%, Cehia şi Germania, ambele cu o rată a şomajului de 4,2%. România se situează sub media din UE, cu o rată a şomajului de 6,1%. Comparativ cu situaţia din luna iulie 2015, rata şomajului a scăzut în 24 de state membre, inclusiv în România, a rămas stabilă în Danemarca şi a crescut în Estonia, Austria şi Belgia. 

În cazul României, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), inflaţia anuală a rămas în teritoriu negativ şi în luna iulie, la minus 0,8%, fiind în scădere de la minus 0,7% în iunie. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de minus 0,3%, precizează INS. De asemenea, rata şomajului în forma ajustată sezonier a fost de 6,1%, la finele lunii iulie, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă (6%), conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM). AGERPRES