Tensiunile par să fi atins un nou nivel periculos, pe 8 octombrie, când Varșovia a acuzat polițiștii de frontieră din Belarus că au tras asupra soldaților polonezi care patrulau la frontieră. Deși nimeni nu a fost rănit, iar guvernul polonez a sugerat că polițiștii de frontieră au vrut, probabil, să atragă atenția, un incident militar este evident. De aceea, ar trebui luate măsuri imediat, de ambele părți, pentru a tempera atmosfera mult prea încinsă, arată o analiză 19fortyfive.

Relațiile dintre Minsk și membrii estici ai NATO s-au deteriorat de mai bine de un an. Nemulțumirea Occidentului a izbucnit în urma alegerilor din Belarus, care i-au adus o nouă victorie lui Lukașenko. Demonstrațiile ulterioare anti-regim au fost reprimate de forțele de securitate ale lui Lukașenko. Aceste acțiuni, la rândul lor, au fost denunțate de SUA și aliații lor europeni. La scurt timp, Uniunea Europeană a impus sancțiuni economice Belarusului.

Belarus, exerciții militare la granița cu Lituania și Polonia. Rusia își apără aliatul ”asediat”

Lukașenko a acuzat NATO de o acumulare militară la granițele țării sale, afirmație pe care liderii Alianței au negat-o, dar și că Occidentul s-a angajat într-o altă campanie de schimbare de regim, similară celei din timpul Maidanului ucrainean, din 2014.

În august, Belarus a desfășurat exerciții militare aproape de granița cu Lituania și Polonia. Lukașenko a anunțat, de asemenea, că închide granița cu Lituania și Polonia și își poziționează trupele în alertă. Imediat, Kremlinul a oferit sprijin militar explicit aliatului său asediat, invocând un pact de apărare reciprocă.

În septembrie, Belarus și Rusia au organizat exerciții militare comune, iar tensiunile NATO-Moscova au atins cel ridicat nivel din ultimii ani.

”Războiul hibrid” dus de Belarus cu hoardele de imigranți

În ultimele luni, o nouă problemă a creat un conflict deschis între cele două tabere. Polonia, alături de Lituania și Letonia, au acuzatt guvernul lui Lukașenko de faptul că folosește migranții din Orientul Mijlociu într-o campanie de „război hibrid”.

Potrivit oficialilor occidentali, Lukașenko strânge solicitanți de azil și obligă apoi forțele sale de securitate să-i însoțească la granița de vest, făcându-i să traverseze una dintre țările baltice sau Polonia. Minsk ar face asta ca răspuns la sancțiunile impuse de UE.

Accentuarea tensiunilor dintre membrii NATO și un aliat militar al Rusiei poate declanșa o tragedie

Militarizarea vizibilă a frontierei dintre Belarus și membrii NATO este îngrijorătoare, ambele părți contribuind la o escaladare periculoasă a tensiunilor.

În temeiul art. 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă, Statele Unite s-au obligat să apare un alt membru al Alianței dacă este victimă a unei agresiuni. Având în vedere situația tulbure din regiune, s-ar putea să nu fie prea ușor să se determine care parte a fost vinovată, în cazul izbucnirii unui conflict.

În același timp, accentuarea tensiunilor dintre membrii NATO și un aliat militar al Rusiei poate oricând să declanșeze o tragedie. De aceea, Washingtonul ar trebui să avertizeze Varșovia că militarizarea frontierei sale cu Belarus nu este doar inutilă, ci profund periculoasă, subliniază 19fortyfive.