Potrivit declarațiilor făcute miercuri de premierul olandez, Mark Rutte, Uniunea Europeană nu poate opri în totalitate importurile de petrol şi gaze din Rusia.

„Adevărul neconfortabil este că Uniunea Europeană nu poate opri total importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia.

Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile pe care le avem din punctul de vedere al dependenţei actuale de petrolul şi gazele din Rusia”, a declarat Mark Rutte, potrivit CNN.

Franța nu este de acord cu SUA

Totodată, Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului Franţei, a declarat că țara sa nu este de acord cu decizia Administraţiei lui Biden de suspendare a importurilor de petrol, gaz şi cărbune din Rusia.

„Nu sunt aceleaşi mize pentru europeni şi pentru americani. Statele Unite nu depind de importurile de gaze rusești pentru aprovizionarea sectorului energetic”, a spus Gabriel Attal.

Tot miercuri, în cursul întâlnirii cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul Mark Rutte a cerut intensificarea cooperării între Uniunea Europeană şi de NATO în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

„Principalul mesaj al summitului informal de la Versailles este cel al unei Uniuni Europene care face front comun în faţa agresiunii Rusiei. Avem o nouă pagină a istoriei noastre şi trebuie să colaborăm mai strâns în cadrul NATO şi Uniunii Europene pentru protejarea ţărilor noastre”, a spus Mark Rutte, potrivit cotidianului Le Parisien.

SUA vrea suspendarea importurilor de gaze din Rusia

Statele Unite au anunţat suspendarea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. Preşedintele Joseph Biden a recunoscut că Statele Unite îşi permit oprirea importurilor de energie din Rusia.

„Aplicăm această măsură de interzicere a importurilor înţelegând că aliaţii şi partenerii noştri din cadrul NATO s-ar putea să nu fie în poziţia de a ni se alătura. SUA produc mult mai mult petrol la nivel intern decât totalul ţărilor europene. De fapt, noi suntem exportator net de energie. Deci, noi putem face acest pas, în timp ce alţii nu pot. Dar colaborăm strâns cu Europa şi cu partenerii noştri pentru a dezvolta o strategie pe termen lung în sensul reducerii şi a dependenţei lor de energia din Rusia”, a spus Joe Biden.

În acest context, Comisia Europeană a propus, marţi, reducerea importurilor de gaze din Rusia cu două-treimi în cursul acestui an și eliminarea de tot a dependenţei de resursele energetice rusești înainte de 2030.

Germania şi Ungaria au respins sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti.