Europarlamentarul Dan Nica, invitat la Antena 3 sâmbătă, a vorbit despre criza energetică la nivel european și măsurile luate de România pentru a contracara efectele acesteia asupra facturilor oamenilor la utilități.

„Această situația, care a dus la niște creșteri de prețuri necontrolabile, necesită niște măsuri care să fie rapide, decisive și imediate.”, spune Dan Nica despre criza energetică din Europa.

Criză energetică la nivel european

Atât Europa, cât și România, suferă din cauza creșterii prețului la gazele naturale.

„Gazul natural în Europa există la un singur mare producător, cu poziție dominantă, Gazpromul. În România nivelul gazelor inamagazinate este mai mic decât în alți ani, la nivelul UE la fel. De aici a apărut ceea ce spun și eu și mai mulți oameni în Parlamentul European, că este vorba de fapt de o încercare de manipulare a prețurilor, de o creștere artificială a prețurilor.

Nu s-au luat măsuri de penalizare. Se spune că sunt producători care se spune că au profituri de 2-3 ori mai mari decât prețul lor de producție. Noi din prețurile la factură și la energie plătim aceste profituri, care sunt extraordinare și ar fi trebuit impozitate. Iar soluția este una singură: înghețarea prețurilor la gaze. În Spania vor să o facă.”, a transmis europarlamentarul.

„Înghețarea prețurilor la producător este singură varianta care poate să funcționeze, pentru că ea ne protejează și de efectul în lanț: crește prețul la transport, la mâncare, la toate produsele pe care le cumpărăm în fiecare zi, de strictă necesitate. Ea trebuie să fie temporară, să aibă loc până primăvară viitoare.”, consideră Dan Nica.

Ce se întâmplă cu prețul energiei în Europa

Europarlamentarul Nicolas Gonzalez a vorbit despre prețul energiei la nivelul Uniunii Europene, dar și despre măsurile luate de Spania pentru a trece peste această criză, scrie Antena 3.

”Guvernul spaniol a luat deja unele măsuri încă de la mijlocul lunii august, când s-a observat creșterea prețului energiei care ajunge la consumatori. Și mpăsurile care se pot lua la nivel național trebuie să fiie coordonate și la nivel european, între toate statele membre și Comisia Europeană.

Dar, de pildă, în Spania s-au redus taxele, s-a redus taxa pentru producția de energie electrică s-a încercat renunțarea la așa-numitele beneficii ”căzute din cer”, în cazul acelor tehnologii deja amortizate, care nu emit CO2, cel puțin să le reducem, și, de asemenea, ne-am asigurat că toți consumatorii vulnerabili, cei expuși sărăciei energetice, să nu sufere, să nu rămână fără alimetare cu gaze”, a spus Nicolas Gonzalez.

Întrebat ce a cauzat criza energetică la nivel mondial, Gonzalez a răspuns: ”Este clar că suntem într-un moment de refacere după pandemie și a crescut consumul, dar, în același timp, vedem că avem un deficit în privința unor forme de energie pe care le folosim în acest moment, cum este cazul gazului natural.

Nicolas Gonzalez a vorbit apoi despre măsurile concrete pe care Spania le-a luat în contextul crizei energetice.

”Una dintre măsurile ale căror efecte se văd cel mai repede pe facturile consumatorilor este reducerea TVA, de la 21% la 10%, și eliminarea taxei pentru producerea energiei electrice, de 6%. Aceste măsuri se iau temporar, până la 31 martie, și se simt foarte repede la nivelul consumatorilor, dar, desigur, pentru a reduce aceste taxe, statul trebuie să intervină. Dar este o măsură care se ia tocmai pe fondul acestei crize. Acestea sunt măsuri-cheie.

Alte măsuri au în vedere plata sau neplata beneficiilor pe care le pot avea companiile de energie în această perioadă și încercarea de a proteja consumatorii vulnerabili, ca aceștia să simtă cât mai puțin creșterea prețului. Acesta este arsenalul de măsuri pe care le poate lua o țară, un stat membru. Acum avem nevoie să ne permită Comisia să luăm și alte măsuri”, a explicat Gonzalez.