„Credem că e necesar să începem această dezbatere acum și de urgență”, a declarat marți secretarul de stat pentru UE Juan González-Barba.

Problema prețurilor la energie, prioritate în UE

Spania a cerut ca problema prețurilor la energie să fie o prioritate pe agenda consiliului UE de joi și vineri de la Bruxelles. Premierul Pedro Sánchez va avea o întrevedere bilaterală joi cu Charles Michel, președintele Consiliului European, pentru a discuta chestiunea, cu doar câteva ore înainte de începerea consiliului, au declarat oficiali spanioli pentru EFE.

González-Barba a subliniat marți că Madridul vrea „să accelereze această dezbatere”, iar nu să fie amânată pe termen mediu sau lung, așa cum propune Comisia Europeană, întrucât „există riscul ca în aprilie actualele circumstanțe să nu fi dispărut”.

Guvernul spaniol a propus luna trecută un set de măsuri pentru combaterea volatilității prețurilor energiei, cum ar fi achizițiile comune de gaze. A cerut „măsuri excepționale” în replică la criză, inclusiv scoaterea gazelor din sistemul de prețuri marginale atât timp cât prețurile rămân excepțional de ridicate.

Gestionarea crizei, lăsată la latitudine națională

Comisia consideră însă că statele membre au la dispoziție suficiente instrumente pentru a gestiona penuria de energie – cum ar fi subvenționarea gospodăriilor sărace – și a decis să amâne propunerile Spaniei, printre care achiziții comune pentru crearea unei rezerve strategice ori reforma pieței electricității.

„Vom explora potențialele beneficii și conceptul achiziției comune voluntare de stocuri de gaze de rezervă”, cu condiția ca acestea „să se conformeze legislației pieței energetice și regulilor competiției din UE”, a declarat Comisia.

Spania conduce un grup de state, între care Franța, Grecia, Cehia și România, care se opune poziției Comisiei, susținute însă de Germania.