Semnal de alarmă la nivel național. Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) dă cea mai proastă veste despre pandemia de coronavirus. Potrivit sursei citate, în momentul de față România este situată pe locul doi în Europa la numărul de decese provocate de COVID.

Totodată, sursa citată mai precizează că secţiile ATI din ţară sunt pline şi că pacienţii cu COVID se luptă pentru vieţile lor, arătând,  în același timp că singura variantă de a scăpa de pandemie este vaccinarea.

Astfel, 300 de persoane dintre cele 10.000 de internate sunt minore, iar 1.000 dintre acestea sunt internate la ATI.

„Când vom înțelege cu toții că situația este cât se poate de gravă? Suntem pe locul 6 în lume și pe 2 în Europa la decese COVID-19 în ultimele 24 de ore. Avem peste 10.000 de persoane internate în spital, din care aproape 300 sunt minori. Peste 1.000 de persoane sunt internate în ATI și luptă împreună cu medicii pentru viețile lor. Da! Situația este foarte gravă!”, precizează CNCAV.

În același timp, autoritățile precizează că în prezent, România ocupă locul 2 în Europa din punct de vedere al deceselor și locul 6 în lume. Totodată, sursa citată e prezentat și cifrele, făcând o comparație între România, restul Europei, dar și întreg globul, iar datele arată sumbru.

România, pe locul 2 în Europa la decese

„România a ajuns pe locul 6 în lume și pe 2 în Europa ca număr de decese raportate astăzi. Din totalul deceselor raportate astăzi în lume, decesele din România reprezintă 5%. Din totalul deceselor raportate astăzi în Europa, decesele din România reprezintă 11.5%. Haideți, totuși, să normalizăm cifrele ca să punem în context! De ce? Tocmai ne comparăm cu state care au cu mult mai mulți locuitori.

Decese/milion de persoane:

În România au fost raportate astăzi de 2,65 de ori mai multe decese decât media Europeană.

În România au fost raportate astăzi de 6.34 de ori mai multe deecese decât media în lume.

Număr de cazuri/ milion de persoane:

În Romania au fost raportate astăzi de 2,2 ori mai multe cazuri noi decât media Europeană.

În România au fost raportate astăzi de 6 ori mai multe cazuri decât media în lume.

Acoperirea vaccinală (raportată la întreaga populație – nu doar populația eligibilă)

Europa: vaccinați complet 52% și încă 4.5% cu prima doză.

Lume: vaccinați complet 33% și încă 12% cu prima doză.

România: vaccinați complet 28% și încă 1% cu prima doză”, precizează sursa citată.

În acest context, CNCAV le recomandă românilor să se vaccineze într-un număr cât mai pare pentru a-i proteja pe toți cei din jurul lor. Sursa citată precizează că spitalele nu trebuie să fie blocate, iar oamenii trebuie să fie protejați.

Haideți să ne ajutăm între noi! Haideți să ne vaccinăm în număr cât mai mare cu schemă completă! Haideți să nu blocăm spitalele! Haideți să avem grijă de noi și de cei de lângă noi! Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19!”, a transmis CNCAV pe Facebook.

Totodată, potrivit sursei citate, prin vaccinarea împotriva COVID-19: se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare și de asemenea se reduce considerabil riscul de deces.