Ministrul suedez de Finanţe a propus omologilor săi din UE introducerea unei taxe pentru bănci, în vederea recuperării costurilor de susţinere a sectorului de profil, similară cu cea anunţată de preşedintele Obama în SUA, dar ideea a fost primită cu reticenţă, transmite Reuters.

Obama a recomandat săptămâna trecută introducerea unei taxe pentru companiile de pe Wall Street, astfel încât să acopere costuri de 117 miliarde de dolari generate de programul TARP de susţinere a sistemului financiar.

„Nu putem accepta o situaţie în care bancherii fug de asumarea costurilor”, a declarat ministrul de Finanţe suedez Anders Borg, la o reuniune a miniştrilor de profil din UE.

Germania, Franţa şi Marea Britanie au salutat iniţiativa lui Obama, dar au arătat că vor promova propriile lor idei.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat, marţi, că în curând va avea loc un acord la nivel internaţional asupra măsurilor prin care sectorul financiar va suporta costul salvării băncilor.

Miniştrii de Finanţe din G20, grupul celor mai dezvotlate naţiuni ale lumii, urmează să se reunească în februarie. Christine Lagarde, ministrul de Finanţe francez, a salutat propunerea suedeză, pe care o consideră interesantă. Comisarul pentru Fiscalitate, Laszlo Kovacs, a avertizat însă că un singur stat membru poate bloca un astfel de plan, dacă nu este de acord.

SURSA:Mediafax