“În urmă cu cinci ani, ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia a alimentat o escaladă în agresiunea rusă”, a estimat secretarul de stat american Mike Pompeo.

“Lumea nu a uitat minciunile cinice utilizate de Rusia pentru a justifica agresiunea sa şi pentru a masca tentativa de anexare a unui teritoriu ucrainean”, a adăugat el.

În 27 februarie 2014, parlamentul Crimeei a ales un nou guvern local şi a votat organizarea unui referendum cu privire la viitorul peninsulei. În 16 martie, acest referendum, denunţat drept ilegal în special de SUA, a avut ca rezultat anexarea Crimeei de către Rusia.

“Statele Unite îşi reiterează poziţia lor invariabilă: Crimeea face parte din Ucraina şi trebuie să revină sub control ucrainean”, a declarat Pompeo, care a denunţat represiunea din ce în ce mai gravă desfăşurată de regimul de ocupaţie rus, scrie Agerpres.

Oficialul american i-a cerut Moscovei şi să-i elibereze pe toţi “ucrainenii încarceraţi ca urmare a opoziţiei lor paşnice”, ceea ce înseamnă peste 70 de persoane, şi să pună capăt “imediat tuturor abuzurilor”.