Situația din unele state membre ale UE, în special cele cu rate scăzute de vaccinare, este într-adevăr dramatică. În Europa Centrală și de Est în special, dar și în Austria, Belgia și Țările de Jos, numărul cazurilor este în creștere, scrie The Guardian.

Dar remarcile premierulu Boris Johnson au vizat în mod special faptul că media anuală a cazurilor zilnice noi de coronavirus din Marea Britaniei a fost semnificativ mai mare decât cea a continentului.

Potrivit cifrelor OurWorldInData, media UE a infectărilor s-a dublat de patru ori în ultimele săptămâni, de la puțin peste 110 cazuri noi zilnice la un milion de persoane la data 1 octombrie, la peste 446 în ultimele zile.

Marea Britanie se află pe același trend ascendent

Marea Britanie se află pe același trend ascendent, cu o rată zilnică de infectare de 505 de cazuri la un milion de oameni, de aproape cinci ori mai mare decât media UE. După ce a atins un vârf de aproape 700 de cazuri la sfârșitul lunii octombrie, rata a scăzut la 495 pe 10 noiembrie, dar în ultima săptămână a crescut, din nou, brusc.

Austria, cea mai puțin vaccinată țară din Europa de Vest, nu este nici ea departe

Presa din Europa a citat-o pe Angela Merkel, care a descris situația Germaniei drept „dramatică”, dar cu 536 cazuri la un milion de persoane, rata sa de infectare este mai mică decât cea a Marii Britanii.
Slovacia și Slovenia sunt în prezent țările cele mai afectate din UE, cu rate medii pe șapte zile de 1.643 și, respectiv, 1.581 per milion.

Nici Austria, cea mai puțin vaccinată țară din Europa de Vest, nu este departe, cu 1.395 de cazuri, Croația cu 1.275. În timp ce Belgia, Republica Cehă și Țările de Jos au înregistrat toate rate de peste 1.000.

Franța, Italia și Spania se desprind de pluton

Alte state UE, inclusiv Irlanda, Ungaria, Grecia și statele baltice, au, de asemenea, rate de infecție mai mari decât cele din Marea Britanie. Dar multe alte țări, în principal cele cu rate ridicate de vaccinare și reguli relativ stricte de distanțare socială, nu sunt în categoria celor de mai sus. Franța a înregistrat doar 201 infecții zilnice la un milion de persoane, Italia 138 și Spania 95.

Ratele de infectare din România și Bulgaria au început să scadă

Ratele de infectare din România și Bulgaria, țările care până mai ieri erau cele mai afectate din UE, au început să scadă.

OMS a declarat în repetate rânduri în ultimele săptămâni că Europa este din nou în centrul pandemiei și nu se știe dacă acele țări europene care au menținut până acum rate relativ scăzute de infectare vor continua tot așa.

Rata de infectare din Marea Britanie a crescut cu aproximativ 15% în ultimele 10 zile, de la o bază care, în ultimele șase luni, a fost constant mai mare decât media europeană, scrie The Guardian.