Europa este lovită de un val de căldură fără precedent pentru această perioadă a verii, iar temperaturile ar putea creşte cu până la 17 grade peste medie, până la sfârşitul acestei săptămâni.

Mai multe țări europene, printre care Franţa, Germania, Belgia, Austria, Polonia şi Cehia se topesc deja la soare, lovite de un val african de caniculă, în condițiile în care umiditatea mare din aer va face ca temperatura resimțită să fie și de 47 de grade Celsius, anunță presa internațională.

”Ne aşteptăm la temperaturi record în sud-vestul Germaniei, de circa 43 de grade, temperatură resimţită. Asta înseamnă un stres termic extrem”, informează Andreas Friedrich, meteorolog.

”Nu este alarmism. Aceste valuri de caniculă vor continua să aibă loc şi poate chiar vor deveni mai rele în anii şi deceniile următoare, din cauza schimbării climei”, a spus și Agnes Buzyn, ministrul francez al Sănătăţii.

Cât despre metereologul spaniol Silvia Laplana, acesta a postat pe contul său de Twitter un mesaj prin care avertizează că ”Vine Infernul!”. Umiditatea mare din aer va face ca temperatura resimțită să fie de 47 de grade Celsius, apreciază Laplana.

Mai mult decât atât, metereologii europeni nu au nicio veste încurajatoare: apogeul caniculei va fi abia la sfârşitul săptămânii, când se va depăşi frecvent limita de 40 de grade Celsius.