Europa va avea o soartă similară cu a Africii, care e pe cale să devină o colonie chineză, avertizează Mathias Döpfner, directorul executiv al celui mai mare trust de presă din Uniunea Europeană, într-un editorial publicat la începutul lunii mai.

Döpfner alocă spații foarte largi pentru a trata relația Europei cu China, arătându-se foarte critic la adresa ”capitalismului de stat” și a lipsei de valori democratice, ce caracterizează modelul propus de Beijing.

”Să impunem principiul reciprocității”

El este foarte nemulțumit de cedarea unor active-cheie din industria europeană către companiile chineze de stat.

”Să permitem capitalismului de stat al unei puteri totalitare globale să continue să se infiltreze și să preia industrii-cheie din UE, precum banking (Deutsche Bank), auto (Daimler, Volvo), robotică (Kuka) și huburi de transport (Portul Pireu)?”, întreabă Mathias Döpfner în editorialul publicat în publicat în Die Welt și Business Insider.

”Dacă nu reușim să impunem principiul reciprocității – adică China poate face în UE doar ceea ce UE poate face în China – atunci Europa va avea o soartă similară cu a Africii, care e pe cale să devină o colonie chineză”, sună avertismentul teribil lansat de șeful celui mai mare grup media european.

”O decizie ușor de luat”

”Ce fel de viitor vrem pentru Europa? O alianță cu o democrație imperfectă sau cu o dictatură perfectă? Ar trebui să fie o decizie ușor de luat”, scrie Döpfner.

El arată astfel că Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la apropierea de China și să își întărească relațiile cu Statele Unite ale Americii.

”E mai mult decât despre bani. E despre libertate, despre valoarea înscrisă în Articolul 1 al Constituției Germaniei, cel mai măreț termen care a existat vreodată: demnitatea umană”, explică directorul executiv al Axel Springer.