Guvernele vest-europene vor trebui să împrumute în acest an de pe pieţele financiare circa 2.200 de miliarde de euro, nivel record, pentru a finanţa deficitele publice majorate de criză, potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch, preluată de AFP.

Suma de 2.200 de miliarde de euro este echivalentă cu 19% din Produsul Intern Brut (PIB) al statelor din vestul Europei, potrivit unui raport al Fitch. Anul trecut, aceste ţări au atras de pe pieţele financiare 2.120 de miliarde de euro (17% din PIB).

Franţa se va împrumuta cel mai mult

Franţa va trebui să se împrumute cel mai mult în acest an (454 miliarde de euro), urmată de Italia (393 miliarde de euro), Germania (386 de miliarde de euro) şi Marea Britanie (279 de miliarde de euro).

Raportat la PIB, cei mai mari împrumutanţi vor fi Italia, Belgia, Franţa şi Irlanda (circa 20% din PIB).

„Acest an va fi caracterizat de o mai mare volatilitate a pieţelor europene de obligaţiuni de stat, după un 2009 favorabil, mulţumită dobânzilor reduse şi o cerere solidă din partea sectorului privat”, se arată în raport.

Agenţia avertizează, însă, că în 2010 dobânzile ar putea creşte, chiar puternic.

Deficitele publice ale mai multor state din Europa de Vest au avansat substanţial în timpul crizei financiare, din cauza măsurilor guvernelor de stimulare economică.