Europa vrea control mai strict asupra imigrației ilegale, șase state UE cer măsuri dure
Într-un context european tot mai tensionat din cauza presiunii migrației ilegale, miniștrii de Interne din șase state europene influente au cerut, vineri, o înăsprire decisivă a politicilor Uniunii Europene în materie de imigrație. Reuniți în stațiunea montană Zugspitze, oficialii din Germania, Franța, Danemarca, Polonia, Austria și Cehia au lansat un apel comun pentru reforme ferme, avertizând asupra riscurilor sociale și politice ale actualei situații.
Reforma cerută de la vârful UE
La reuniunea din Zugspitze, oficialii europeni au transmis că politicile actuale de imigrație trebuie revizuite urgent. Ministrul german de Interne (MAI), Alexander Dobrindt, a atras atenția că imigrația necontrolată alimentează polarizarea socială și a subliniat trei priorități: recunoașterea problemelor existente, asumarea reformelor la toate nivelurile și adoptarea unei poziții comune în UE.
„Suntem cu toții preocupați că depășirea limitelor în materie de imigrație contribuie masiv la polarizarea societăților. Vrem să atenuăm această polarizare, iar în acest sens vom urmări trei principii: trebuie să înțelegem preocupările din ultimii ani privind imigrația ilegală, nu mai pot fi ignorate; trebuie să fim pregătiți să rezolvăm problemele, clasa politică trebuie să fie pregătită să facă schimbări, inclusiv la nivel european. Iar al treilea principiu este că trebuie să demonstrăm unitate, în locul divergențelor”, a afirmat Dobrindt.
Apelul oficialului german a fost susținut de toți participanții la reuniune, care au semnat o declarație comună în care cer măsuri concrete și rapide.

Azil în afara UE și repatrieri accelerate
Miniștrii au convenit asupra unui set de direcții clare: protejarea mai strictă a frontierelor externe ale Uniunii, înființarea de centre de procesare a cererilor de azil în țări terțe de tranzit și revizuirea cadrului legal care reglementează azilul la nivel comunitar.
„Este necesară accelerarea procedurilor în materie de azil și combaterea traficului de persoane. De asemenea, vom accelera procedurile de repatriere, inclusiv prin crearea de centre de procesare a cererilor în state terțe care se află pe rutele de tranzit. Frontierele externe ale Uniunii Europene trebuie protejate mai eficient. Iar reglementările comunitare trebuie modificate astfel încât, în viitor, Uniunea Europeană să le poată oferi protecție solicitanților de azil și în afara spațiului UE”, se arată în documentul semnat și citat de site-ul BR24.de.
Europa, la o răscruce politică și morală
Mesajul transmis din Zugspitze semnalează o presiune crescândă asupra Bruxelles-ului de a regândi arhitectura politicilor sale privind migrația. În timp ce țările de graniță, precum Italia sau Grecia, cer de ani buni un mecanism echitabil de redistribuire a imigranților, țările din centrul Europei solicită acum un control mai strict și mecanisme rapide de respingere și returnare.
Comisarul european pentru Afaceri Interne și Imigrație, Magnus Brunner, a participat la reuniune, însă nu a fost făcut public un punct de vedere oficial al Comisiei Europene până la această oră.
Reuniunea vine pe fondul creșterii tensiunilor interne din mai multe state membre, unde subiectul imigrației devine tot mai central în dezbaterea electorală și politică. O decizie la nivel european ar putea redefini, în anii următori, nu doar modul în care sunt tratați imigranții, ci și coeziunea internă a Uniunii.