Euronews: ONU lansează alarma. În Europa este din ce în ce mai multă cocaină

Cocaina aflată în circulație este de două ori mai pură decât acum 10 ani și până și canabisul conține mai mult THC, o substanța narcotică, conform it.euronews.com

În prezent, din cauza pandemiei, foarte multe droguri sunt pur și simplu expediate. Un fenomen care explică şi intensificarea controalele în centrele de distribuție din Austria.

„Astăzi,cu ajutorul câinilor anti-drog am interceptat 40 de colete- spune Jürgen, care lucrează în departamentul de prevenire din Viena Nord – Am găsit diverse substanțe, cum ar fi noi droguri camuflate în săruri de baie, dar și estaty și canabis” .

A devenit mai ieftină în Europa

Biroul Națiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor și Prevenirea Criminalității (UNODC), cu sediul la Viena, monitorizează situația. În ultimul deceniu, numărul consumatorilor de droguri din întreaga lume a crescut cu o cincime, iar pandemia a încetinit traficul doar temporar.

„A existat o încetinire a sechestrărilor, vânzărilor, livrărilor – spune directorul executiv al UNODC. Ghada Waly – Numai că piața drogurilor s-a adaptat rapid, iar cantitățile sosite în Europa au crescut”.

„Cocaina reprezintă cea mai mare problemă. Înainte, piaţa era dominată de mafia italiană. Acum sunt amestecaţi în asta şi traficanții din Balcani, astfel încât rutele de distribuție au devenit mai numeroase.

Cocaina a devenit mai ieftină în Europa și în acelaşi timp este mai pură și în cantități mai mari. Aceasta este principala noastră preocupare. Trebuie să sporim cooperarea internațională și schimbul de informații între țări”, spune Ghada Waly.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), numărul consumatorilor de droguri va crește cu 11% în acest deceniu. Mai ales în Africa. O tendință care poate fi însă contracarată.

Sursă foto: Dreamstime