Veste cutremurătoare în lumea presei, care este în doliu. Edward Mortimer a murit duminică la vârsta de 77 de ani, anunţă FT. Acesta a fost principalul comentator pe politică externă din cadrul Financial Times între 1987 şi 1998. El este şi cel care i-a scris discursurile fostului şef ONU Kofi Annan între 1998 şi 2006.

El a fost jurnalist, academician şi membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Mortimer a combinat o rară varietate de cariere, însă a reuşit să păstreze o temă constantă pentru fiecare dintre ele, exercitându-şi pasiunea pentru apărarea drepturilor omului, protecţia minorităţilor, rezolvarea conflictelor şi promovarea unui grad mai mare de înţelegere între ţări şi comunităţi.

De asemenea, Mortimer a fost activist politic şi a candidat la un moment dat pentru Parlamentul European, fiind un absolvent distins al All Souls College, Oxford.

Lecțiile pe care le-a oferit Edward Mortimer

După ce a părăsit ONU, jurnalistul britanic a devenit senior vice-president şi şef de program pentru Salzburg Global Seminar, aducându-şi pasiunea pentru apărarea minorităţilor către organizaţia non-profit din Austria, care găzduieşte o serie de programe pe teme globale precum asistenţa medicală şi educaţia.

El a mai fost reporter şi principalul autor al unui raport despre „libertate şi diversitate” pentru Consiliul Europei, concentrat asupra integrării comunităţilor de migranţi în naţiunile bogate ale Europei şi Americii de Nord.

Lecţiile pe care le-a oferit cu privire la importanţa cetăţeniei ca factor de promovare a integrării şi nevoia pe care o implică tratarea în mod egal a religiilor rămân relevante şi astăzi.

Tot astăzi și lumea fotbalului din România a fost în doliu. Un cunoscut antrenor, dar şi suporter înfocat al celor de la Dinamo, s-a stins din viaţă la doar 40 de ani. Este vorba despre Florin Diaconescu, menbru în Peluza Cătălin Hîldan. Teribilul anunţ a fost făcut de către suporterii câinilor pe contul oficial de Facebook. Aceştia spun că „Dinamo și Teiul” au pierdut brusc și nedrept un câine vechi și de nădejde”.

Edward Mortimer

Sursa foto: Dreamstime