Euro se îndreaptă spre a şasea săptămână de declin, după ce Parlamentul grec şi-a anunţat dizolvarea şi a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală SYRIZA este dată favorită în sondaje.

"Alegerile din Grecia oferă un alt motiv de a vinde euro, în cazul în care decizia BCE nu a fost suficientă. O perioadă de consolidare, după ce Banca Central Europeană a lansat măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro, este rezonabilă dar nu avem motive să credem că va dura prea mult", a apreciat analistul Sean Callow, de la Westpac Banking în Sydney.

Vineri dimineaţă, euro a scăzut la 1,1230 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din septembrie 2003, şi s-a redresat uşor la 1,1234 dolari.

"Euro s-ar putea deprecia şi mai mult, pieţele aşteaptă să vadă când vor fi retrase măsurile de stimulare ale BCE sau când va fi majorată rata dobânzii", susţine analistul Greg Gibbs, de la Royal Bank of Scotland Group Plc în Singapore.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: