Ministrul a afirmat că MS va încerca să repună în funcţiune în mediul rural sau urban mic centrele de permanenţă, iar medicii care vor veni să lucreze în acestea vor primi ‘compensaţii’.

‘Vom încerca mai ales pentru mediul rural, pentru că acolo avem probleme complicate, mai ales din punctul de vedere al accesului cetăţeanului la servicii medicale, să repunem în funcţiune centrele de permanenţă. Sperăm ca dosarul electronic să fie gata în partea a doua a anului viitor. Va creşte competenţa medicului de familie. Nicio consultaţie pentru bolnavul cronic nu va fi plătită. Încercăm să modificăm legislaţia şi să găsim un fel de sancţiune pentru cel care nu se prezintă la medic în termenul prevăzut. La anul va fi distribuit şi cardul electronic. În sistemul spitalicesc, care este cel mai mare consumator de bani, din aproximativ 19 miliarde de lei care înseamnă banii CNAS pentru servicii medicale, 7,4 miliarde sunt bani către spitale. Ce am constatat la anul 2012, care a fost anul de referinţă la analizele noastre: circa 40% din cele 4,4 milioane de servicii medicale oferite de spitale, deci externări, au fost diagnostice care nu era nevoie să fie rezolvate prin internare în spital. Noi decontăm pe medie un serviciu la spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în pre-spital o facem cu maxim 100 de lei. Urgenţa a fost este şi va fi un serviciu care se va pune imediat la dispoziţia pacientului’, a arătat ministrul.

Potrivit lui Nicolăescu, va exista pachetul de servicii medicale pentru asiguraţi, care cuprinde o serie de componente, şi un pachet pentru neasiguraţi, care cuprinde mai puţine componente.

‘Pentru neasiguraţi avem trei componente: prevenţia, medicina de urgenţă, programele naţionale de sănătate. Pentru asiguraţi avem o gamă mai largă: asistenţă comunitară, medicină de familie, medicină de ambulator, toate cele trei componente pot să asigure şi servicii de prevenţie şi servicii medicale obişnuite, după care avem sistemul spitalicesc. Pentru toată lumea se mai ataşează un pachet, cel care se referă la programele naţionale de sănătate’, a subliniat ministrul.

SURSA: Agerpres