Legumele și fructele proaspete sunt cele mai căutate în perioada verii, însă nu orice fel de combinație este benefică pentru organismul uman. Deși o salată de roșii cu brânză este foarte ușor de preparat, aceasta are și anumite dezavantaje.

Roșiile sunt unele dintre cele mai sănătoase legume, iar un beneficiu pentru români este că acestea pot fi cultivate și în curte, deci pot fi consumate proaspete față de alte legume din comerț. Ele sunt bogate în vitaminele A, B, C, E și K și totodată conțin o cantitate mare de licopen, care este un antioxidant puternic și are rolul de a proteja ADN-ul celular.

Ce beneficii au roșiile pentru organism?

În același timp, consumul regulat de roșii diminuează riscul de cancer, în special cel de plămâni și protejează organismul de efectul radicalilor liberi. Roșiile reglează de asemenea și tensiunea arterială și pot scădea nivelul de colesterol din sânge.

Un alt beneficiu al consumului de roșii este protejarea sistemului osos, în contextul în care aceste legume sunt bogate în calciu, dar și magneziu. Roșiile întăresc de asemena și sistemul imunitar și totodată sunt benefice pentru o mai bună asimilare a fierului în organism.

Roșiile sunt recomandate de asemenea și în diete. Acestea sunt bogate în apă, dar și fibre și pot oferi o senzație prelungită de sațietate, astfel încât următoarea masă ar putea fi consumată mai târziu. Totodată, roșiile sunt și sărace în calorii. O singură roșie care are o mărime medie poate să aibă doar 30 de calorii.

Ce se întâmplă dacă combini roșiile cu brânza?

În ciuda beneficiilor pe care roșiile le au asupra organismului, în momentul în care ajung să fie combinate cu brânza, acestea pot genera probleme de sănătate. Mai exact, roșiile fac parte din categoria fructelor acide, deci nu pot fi combinate cu alimente bogate în proteine precum brânză.

Brânza este un aliment bogat în grăsimi, dar și sare, iar singura excepție o face brânza slabă de vaci, care are mai mult calciu. Astfel, cea mai bună opțiune pentru o salată de roșii sănătoasă este cea cu brânza de vaci. Datorită calciului pe care îl conține, aceasta accelerează metabolismul și oprește senzația de foame.